Fugro lijdt niet onder olieramp

De olieramp in de Golf van Mexico heeft vooralsnog geen grote gevolgen gehad voor bodemonderzoeker Fugro. Hoewel het bedrijf de winst de afgelopen zes maanden zag dalen, waren de resultaten beter dan verwacht. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde halfjaarcijfers.

De nettowinst van het bedrijf uit Leidschendam daalde met tien procent ten opzichte van de eerste helft van 2009 en kwam uit op 101 miljoen euro. In mei hield het bedrijf zelf nog rekening met een winst van 95 miljoen euro. De omzet steeg licht met 0,7 procent tot ruim 1 miljard euro.

Vooral bij de diensten die Fugro verleent aan de olie- en gasindustrie stonden de prijzen onder druk. Ook was een aantal kleinere opdrachtgevers terughoudend door de onzekerheden in de markt, waaronder de Europese schuldencrisis en de mogelijke gevolgen van het olielek. Grote oliemaatschappijen zetten hun investeringen voor de langere termijn wel voort, maar wisten lagere tarieven te bedingen voor de diensten van Fugro.

Na de olieramp kondigde de Amerikaanse regering een tijdelijk verbod op nieuwe diepzeeboringen aan. Omdat maar zes procent van de omzet van Fugro wordt gegenereerd in het Amerikaanse gedeelte van de Golf van Mexico, heeft dit exploratieverbod echter geen grote invloed op de resultaten. Een groot deel daarvan komt bovendien uit bestaande contracten die niet onder het verbod vallen. De eventuele gevolgen van de ramp op de lange termijn noemt Fugro nog onzeker.

Wel verwacht het bedrijf een langzaam herstel van de markten in de tweede helft van dit jaar. In bepaalde sectoren, zoals de diensten aan de olie- en gasindustrie, zullen de tarieven echter onder druk blijven staan „totdat er een betere balans is tussen de beschikbare capaciteit en de vraag naar dergelijke diensten”, aldus topman Klaas Wester in een toelichting.

Fugro denkt dat de nettowinst aan het einde van dit jaar zal uitkomen op zo’n 260 miljoen euro, vergelijkbaar met de winst over 2009. De omzet zal naar verwachting iets stijgen, van twee miljard euro in 2009 naar 2,2 miljard euro eind 2010. Dit heeft te maken met een goed gevulde orderportefeuille voor de rest van het jaar.

Het nieuws over de halfjaarcijfers werd door beleggers goed ontvangen. Het aandeel Fugro steeg vanochtend met ruim zeven procent en stond rond het middaguur op 46 punten.