Europees goud Heister op 10 km in open water

Marathonzwemster Linsy Heister is gistermiddag op het Balatonmeer verrassend Europees kampioen geworden op de tien kilometer.

De Eindhovense zwemster, die twee weken geleden in Canada al wereldkampioen was geworden op de 25 kilometer, was op het rimpelloze Hongaarse meer op de enige olympische afstand in open water alle favorieten te snel af. De 22-jarige pupil van coach Marcel Wouda was bijna een seconde sneller dan de Italiaanse nummer twee, Giorgia Consiglio. De Duitse Angela Maurer werd derde op 1,5 seconde.

Met haar Europese titel stelt Heister nadrukkelijk haar kandidatuur voor de olympische tien kilometer van Londen, in 2012. Vrijwel alle grote concurrenten verschenen gisteren in Balatonfüred aan de start, onder wie veelvoudig wereldkampioene en regerend olympisch kampioene Larisa Iltsjenko. De Russische werd net als de rest van het veld kapot gezwommen door een ontketende Heister, die 2,5 kilometer voor de finish aan kop ging zwemmen en de leiding vervolgens niet meer afstond.

Heister erkende naderhand dat ze haar eigen kwaliteiten had onderschat. „Ik was zeker niet van plan om de laatste kilometers voorop te zwemmen”, zei ze. „Ik dacht: wat ben je nou aan het doen.” Maar, zoals eerder al was gebleken op de langste afstand, als Heister eenmaal van kop af het tempo mag aangeven, kan bijna niemand haar nog volgen.

Net als bij haar wereldtitel op de 25 kilometer kon Heister nauwelijks geloven dat ze opnieuw een grote titel had veroverd. „Het verbaast mij dat ik van al die snelle dames de snelste ben. Ik dacht: wanneer komen ze nou? Ik kan toch niet voorop blijven liggen? Ik blijf mezelf onderschatten. Ik dacht altijd: zo goed ben ik toch niet, er zijn zo veel anderen beter. Blijkbaar ben ik op dit moment de beste. Maar ik kan nog niet geloven waarom ik dat nou ben. Ik realiseer het me nog niet helemaal. Misschien komt dat nog. Dit is wel de afstand waar het allemaal om draait.”