Eendenspiegel

Is dit één eend of zijn het er twee? Op het eerste gezicht lijken het twee eenden die samen dezelfde kant op zwemmen. Of is het toch maar één eend?

Als eenden drijven op rimpelloos water, zie je hun spiegelbeeld in het water op z’n kop en dan lijkt het of dat spiegelbeeld aan de onderkant van het eendenlichaam zit vastgeplakt.

Op deze foto is het spiegelbeeld van de eend los van de eend zelf. Dat komt doordat een golf de eend optilt. Je ziet de vogel nu rechtop, niet omgekeerd nog eens. Als je goed naar de bovenste eend kijkt, zie je boven de staart een uitstekende vleugelveer. Dat heeft de andere vogel ook. Daaraan kun je dus zien dat er geen twee eenden zijn, maar één. Het is dezelfde vogel. De echte. En het spiegelbeeld.

Het is net zoals wanneer jij zelf in de spiegel kijkt: je ziet alleen jezelf. Maar je vader of moeder die naar jou kijkt ziet jouw gezicht in het echt en ook in de spiegel.

Deze eend is het vrouwtje van de Krakeend, een soort die zo heet omdat de roep van het mannetje klinkt als krák-krák.

De foto is genomen in de Starrevaart bij Leidschendam. De fotograaf is Adri de Groot die elke dag op internet een Vogeldagboek plaatst. Dat dagboek gaat niet alleen over vogels, ook over vlinders, bloemen, zelfs vossen, eigenlijk over alles wat hij in de natuur tegenkomt. Volgens de fotograaf beschermde de moedereend haar pul – zo heet een jong eendje – tegen een agressieve Nijlgans. Daardoor ontstond die vreemde golfslag.

Misschien is de Nijlgans bang geworden en gevlucht, omdat hij dacht dat hij opeens tegen twee eenden tegelijk moest vechten. Het Vogeldagboek van Adri de Groot kun je vinden op www.vogeldagboek.nl

Kester Freriks