Economie kort

BP: grootste deel van gelekte olie Golf van Mexico opgeruimd

Door een onzer redacteuren

Miami. Driekwart van de olie die de afgelopen maanden is vrijgekomen bij de ramp in de Golf van Mexico is inmiddels opgeruimd, door de controversiële toepassing van chemicaliën opgelost of door de natuur afgebroken. Dat heeft de Amerikaanse overheid bekendgemaakt, op dezelfde dag dat oliebedrijf BP een succesvolle poging deed het lek voorgoed af te dichten. Werknemers van BP zijn gisteren begonnen met het storten van cement in de maandenlang lekkende boorput. Ondanks de volgens de overheid aanzienlijke hoeveelheden opgeruimde olie, drijft nog steeds een kwart van de bijna 5 miljoen vaten gelekte olie in het water. Dat is zes keer zoveel als er in totaal bij de olieramp met de Exxon Valdez in Alaska vrijkwam. De gouverneur van Alabama, Bob Riley, probeerde het optimisme dat volgde op BP’s technische welslagen te temperen. „Alleen maar omdat er geen olie meer de Golf instroomt betekent niet dat deze ramp voorbij is. Er is nog een lange weg te gaan.”

Auto’s teruggeroepen na remproblemen

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Renault roept in Nederland 26.330 auto’s terug van het type Scenic II vanwege mogelijke problemen met de automatische handrem. Het gaat om exemplaren die gemaakt zijn tussen 2003 en 2005. Dat bevestigt een woordvoerder van Renault Nederland. De terugroepactie in Nederland is onderdeel van een wereldwijde actie waarbij circa 700.000 auto’s van dit type worden teruggehaald. In Frankrijk worden de meeste auto’s van het type Scenic II naar de garage gehaald: ruim 250.000 exemplaren. Volgens Renault zijn er in Nederland nog geen klanten geweest die een probleem hebben gehad met de automatische handrem in dit model. „In Frankrijk hebben zich een paar incidenten voorgedaan waarbij de automatische handrem plotseling aantrok. Dat alle auto’s van dat type nu worden teruggeroepen is een preventieve actie.”

Griekenland krijgt een nieuwe lening

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Griekenland ligt op schema met zijn ingrijpende bezuinigingsplannen en komt daarom zeer waarschijnlijk in aanmerking voor een nieuwe lening van 9 miljard euro van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat concludeert een groep inspecteurs van het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Unie na een twee weken durende beoordeling van de Griekse bezuinigingsplannen. De beslissing over het verstrekken van de lening moet nog genomen worden door de Europese Commissie, de eurogroeplanden en het IMF. De Grieken hebben „behoorlijke vooruitgang” geboekt in het bestrijden van de financiële crisis, maar er zijn nog steeds „uitdagingen” en „risico’s”, aldus de inspecteurs. De Griekse economie staat er nog steeds slecht voor, aldus de inspecteurs. De economie krimpt dit jaar 4 procent en voor 2011 houdt men rekening met een krimp van 2,5 procent. De inflatie is hoger dan verwacht, 4,75 procent.