Dubbele ontsnapping uit kliniek

Uit de Forensische Psychiatrische Kliniek (FPK) in Assen zijn zondagavond een man en een vrouw ontsnapt. Dat is gisteren door het Openbaar Ministerie (OM) bevestigd na berichtgeving door de NOS.

Het aantal tbs’ers dat ontsnapt, was de laatste jaren juist gedaald. De nu ontsnapte man is veroordeeld voor een geweldsdelict. Hij zat in de laatste periode van zijn tbs met voorwaarden. Hij mocht de instelling niet zonder toestemming verlaten maar kwam wel in aanmerking voor begeleide en onbegeleide activiteiten buiten de kliniek.

De vrouw wordt verdacht van een geweldsdelict waarvoor zij in het najaar voor de rechter moet verschijnen. Zij moest in de kliniek verblijven ter observatie.

Volgens een woordvoerder van het Landelijk Parket is het onderzoek van de KLPD een half uur na de ontdekking van de verdwijning gestart. Burgemeester Sicko Heldoorn van de gemeente Assen zei gisteren dat hij pas gistermiddag, vier dagen na de dubbele ontsnapping, is geïnformeerd. Hij noemde dat „niet plezierig”. Heldoorn wil achterhalen of het protocol voor dit soort situaties is nageleefd.

Volgens het ministerie van Justitie is de ontsnapping door de KLPD aan alle politieregio’s gemeld, waaronder Drenthe. Een woordvoerder van de KLPD zegt dat het team meestal vooral samenwerking zoekt met het korps in de plaats waar de ontsnapte tbs’er of gedetineerde voor zijn veroordeling woonde of verbleef.

Als de nu ontsnapte man gepakt wordt, hangt hem deze keer tbs met dwangverpleging boven het hoofd. De vrouw zal bij aanhouding in voorlopige hechtenis genomen worden.

Tbs’ers ontsnappen zelden uit klinieken. Als zij er vandoor gaan gebeurt dat vaak tijdens begeleid of onbegeleid verlof. Het grootste deel keert binnen een dag terug.

Het OM wil niets zeggen over de omstandigheden van de ontsnapping, het verleden van de twee of over een relatie tussen hen. „De man was redelijk ver in de behandeling”, zegt een woordvoerder. „Nu hij dit heeft gedaan, kunnen we niet goed inschatten of hij gevaar voor de directe omgeving oplevert.” Daarvoor moeten nieuwe risicotaxaties worden opgesteld.