Clinton spreekt Emiraten over Blackberry

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gaat besprekingen houden met de Verenigde Arabische Emiraten over het nakende verbod op gebruik van Blackberry-smartphones in dat land. Dat heeft ze gisteren aangekondigd.

„We nemen onze tijd om de zaak grondig te analyseren, want we weten dat er een legitieme zorg is over veiligheid, maar er is ook zoiets als het legitiem vrij gebruik van telefoons en toegang tot mail en internet”, aldus Clinton. De minister van Buitenlandse Zaken heeft zich eerder al sterk gemaakt voor een vrij gebruik van internet. Dat is volgens haar een mensenrecht.

Enkele landen kondigden deze week aan dat de functies om te e-mailen, chatten en surfen op Blackberry’s worden afgesloten, omdat de overheden er geen controle op kunnen uitoefenen. Dat zorgt volgens die landen voor een onveilige situatie. Naast de Verenigde Arabische Emiraten hebben ook Saoedi-Arabië, waar een gedeeltelijk verbod vandaag al inging, India, Indonesië en Libanon aangekondigd het gebruik van de Blackberry op zijn minst te beperken. Omdat Blackberry-gegevens worden verwerkt via servers in Canada, is het voor regeringen erg moeilijk om eventuele illegale activiteiten of misbruik na te gaan.

Buitenlandse Zaken in de VS is bezorgd dat een (gedeeltelijk) verbod op het gebruik van Blackberry’s het werk van Amerikaanse diplomaten en zakenlieden zal bemoeilijken. Daarom is het State Department ook in gesprek met de producent van de toestellen, het Canadese Research in Motion (RIM). Amerikaanse diplomaten hopen samen met RIM en de regeringen tot een compromis te komen dat tegemoetkomt aan de veiligheidszorgen, maar de vrije stroom van informatie mogelijk maakt.

Ook de Canadese regering maakt zich zorgen over de maatregelen. Minister van Handel Peter Van Loan heeft bevestigd dat Canadese diplomaten al gesprekken hebben aangeknoopt met hun collega’s in de Emiraten en Saoedi-Arabië. Volgens RIM is het technisch onmogelijk om overheden toegang te geven tot de data, omdat RIM zelf geen toegang heeft tot de data. (Reuters, AP)