Brouwerij Koninck bij Duvel

De Belgische bierbrouwer Duvel Moortgat heeft brouwerij De Koninck weggekaapt voor de neus van Heineken. Vandaag werd bekend dat Duvel Moortgat alle aandelen van de Antwerpse familiebrouwerij in handen krijgt. Heineken heeft zich nooit willen uitspreken of het daadwerkelijk in onderhandeling was met De Koninck.

Volgens analist Richard Withagen van zakenbank SNS Securities is het „logisch” dat Heineken behoorde tot de gegadigden, nadat het bedrijf door de overname van Scottish & Newcastle twee jaar geleden flinke belangen heeft gekregen op de Belgische biermarkt. De Koninck is een kleine bierbrouwer en „best een mooi merk”, maar voor Heineken was de bedrijf vooral interessant wegens „het vele onroerend goed, ofwel afzetkanalen”, denkt Withagen.

Maar tot opluchting van vele Belgen die al hadden geprotesteerd tegen het mogelijk in Nederlandse handen vallen van ‘hun Bolleke Koninck’, trekt Duvel Moortgat nu aan het langste eind.

Directeur Bernard Van den Bogaert van De Koninck zegt „tamelijk tevreden” te zijn met de overname door Duvel Moortgat. „Wij waren op zoek naar omzet en we denken dat Duvel met een enorm netwerk in Nederland, Frankrijk en Amerika ons daarbij kan helpen.”

In zijn hoogtijdagen produceerde De Koninck jaarlijks 140.000 hectoliter bier, maar dat volume is de laatste jaren gehalveerd. De omzet kwam in 2008 uit op 6,5 miljoen euro en er werd een klein verlies geboekt.