boekberichten

Nominaties Selexyz’ debutantenprijs bekendgemaakt

De vijf genomineerden voor de Selexyz debuutprijs van 2010 zijn door de jury bekendgemaakt. De kanshebbers voor het beste literair prozadebuut van 2009 zijn: Dorsvloer vol confetti van Franca Treur, De tram van half zeven van Michiel Klein Nulent, De mooiste dagen zijn het ergst van Anke Scheeren, Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij van Joost Vandecasteele en Hoe ik nimmer de ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt) van Ivo Victoria. De uitreiking vindt plaats op 6 september tijdens Manuscripta, een driedaags literair festival in Amsterdam. Het prijzengeld bedraagt 10.000 euro. In 2006 werd de prijs voor het eerst uitgereikt. De winnaar van vorig jaar was Bert Natter met het boek Begeerte heeft ons aangeraakt. De jury wordt voorgezeten door publicist en regisseur Hans Keller en bestaat verder uit de literaire critici Wineke de Boer en Martin Mooij, vertaalster Rosemarie Still, programmamaakster bij literair productiehuis Wintertuin Monique Warnier en de Belgische journalist en literaire criticus Dirk Leyman.

Bed van Willem Elsschot te koop

Het bed van de Vlaamse schrijver Willem Elsschot wordt op 28 oktober in Antwerpen geveild. De opbrengst gaat naar een goed doel. Dat meldt de Belgische krant De Morgen. Elsschot, auteur van romans als Lijmen en Kaas, leefde van 1882 tot 1960. Dit jaar wordt in zijn geboortestad Antwerpen herdacht dat hij 50 jaar geleden overleed, met onder meer een tentoonstelling over zijn leven en werk. Volgens Peter Bernaerts van het gelijknamige Antwerpse veilinghuis heeft het bed van de Vlaamse auteur op zichzelf weinig waarde. „Mocht het niet van Elsschot afkomstig zijn, dan zouden wij de veiling echt niet doen. Maar dit sluit mooi aan bij zijn commerciële instinct.” Elsschot, die in werkelijkheid Alfons De Ridder heette, verdiende zijn geld als reclameman.

Comeback van de kleine prins in 3D

Het poëtische en sprookjesachtige verhaal Le petit prince (1943), het beroemdste werk van de Franse schrijver-piloot Antoine de Saint-Exupéry, zal volgend jaar veel te zien zijn in boekhandels, bioscopen en op tv. De maatschappij die de rechten beheert heeft voor 2011 grote plannen aangekondigd met het buitenaardse prinsje. Zo komt er een animatieserie, en is er een videogame en een tentoonstelling gepland van Le petit prince. Ook moet er een nieuwe animatie 3D-film komen. Volgens Olivier d’Agay, die de Stichting Saint-Exupéry runt, is het de bedoeling om De kleine prins in de geesten van „de kinderen van de 21ste eeuw” te verankeren.

‘Kamasutra’ nu ook te koop als luisterboek

Het befaamde Indiase instructieboek over ‘het liefdesverkeer’, de Kamasutra, is voor het eerst ook beschikbaar gekomen als audioboek, meldt The Washington Post. De Britse uitgeverij Beautiful Books vroeg actrice Tanya Franks (uit de televisieserie EastEnders) om de erotische standjes met enige passie in te spreken. Simon Petherick, de directeur van de uitgeverij Beautiful Books, ziet het luisterboek als „de perfecte ontmoeting tussen eeuwenoude geschiedenis en de moderne tijd”: „Niemand hoeft zich nog te schamen om dit prachtige en belangrijke boek en plein public te lezen”, aldus Petherick. „Gewoon downloaden op je mp3-speler en luisteren terwijl je naar kantoor pendelt.”

Lees meer boekberichten op nrcboeken.nl en depapierenman.nl