Beursgang van NXP valt tegen

Het mag dan weer beter gaan met de omzet van de Nederlandse chipfabrikant NXP, beleggers zijn er nog niet van overtuigd dat de voormalige dochter van Philips een aantrekkelijke investering is.

Met een prijs van 14 dollar per aandeel valt de opbrengst van de Amerikaanse beursgang van NXP tegen. De Nederlandse chipfabrikant, voortgekomen uit de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips, had gehoopt om tussen de 18 en 21 dollar per aandeel te ontvangen. Oorspronkelijk was het plan om 1,1 miljard dollar met een beursgang op te halen, later bijgesteld naar een bandbreedte van 612 tot 714 miljoen dollar. Nu, met 34 miljoen verkochte aandelen, is de opbrengst 476 miljoen dollar (361 miljoen euro).

De handel in ‘NXPI’ aan de Nasdaq begint vanmiddag.  De aandelen vertegenwoordigen 14 procent van NXP. Daardoor wordt de waarde geschat op 3,5 miljard dollar. Dat is veel minder dan in 2006, toen Philips de halfgeleiderdivisie verkocht. Toen, op het hoogtepunt van de markt, kreeg Philips 6,4 miljard euro voor 80 procent van het bedrijf.

De eigenaren, private equity fondsen KKR, Bain Capital Silverlake, Alp Invest en Apax, zadelden het bedrijf op met een miljardenschuld die zwaar op het resultaat drukte. Eerder kocht NXP al een gedeelte van zijn schuld terug op het dieptepunt van de markt.

Door de economische crisis en een terugval in de vraag naar nieuwe chips kelderden de omzetten. De aandeelhouders moesten flink op NXP afschrijven. Dat gold ook voor Philips: al werd NXP op het juiste moment verkocht, schreef Philips op de resterende 20 procent van de aandelen honderden miljoenen euro’s af.

Topman Gerard Kleisterlee gaf vorig jaar al aan dat Philips van het NXP-belang af wil, maar wel op een gunstig moment. Saillant detail is dat de voormalige topman van NXP, Frans van Houten, Kleisterlee zal opvolgen. Misschien krijgt hij de kans om zijn voormalige werkgever, waar hij eind 2008 op stel en sprong moest vertrekken, zelf af te stoten.

Van Houten had al flink de bezem door het bedrijf gehaald en NXP afgeslankt: de divisie die chips maakt voor mobiele telefoons werd stapsgewijs verkocht en het bedrijf sneed in productielijnen en personeel. In Nederland verdwenen zo’n 1.300 banen bij NXP. De Amerikaanse topman Rick Clemmer, die het roer van Van Houten overnam, zette het afslankbeleid voort.

Nu de chipmarkt weer aantrekt, leek een beursgang een goed idee om de schuld van NXP terug te brengen. De omzet van NXP stijgt, maar niet erg snel. De voorlopige cijfers van het tweede kwartaal die voor de beursgang werden gepubliceerd, noemen een groeipercentage van 6 procent. De schuldenlast bedraagt altijd nog meer dan 5 miljard dollar en over de winst doet NXP geen uitspraken – een van de redenen dat beleggers terughoudend zijn. In het eerste kwartaal was het verlies 336 miljoen dollar.

Ondertussen is Infineon, een Duitse chipfabrikant, net als NXP eerder, bezig met de verkoop van de divisie die chips voor mobieltjes maakt. De Amerikaanse chipmaker Intel zou interesse hebben om zijn ambities op de smartphonemarkt vorm te geven.