AZ en FC Utrecht tellen nog even mee in Europa

AZ heeft zich gisteren verzekerd van in ieder geval nog twee Europese wedstrijden dit seizoen. De Alkmaarders maakten het zichzelf in Zweden tegen IFK Göteborg wel moeilijk en verloren met 1-0. AZ was een week eerder in eigen stadion met 2-0 te sterk en plaatste zich daardoor voor de vierde en laatste voorronde. Stefan Selakovic (ex-SC Heerenveen) maakte de tweestrijd met AZ nog spannend. De aanvaller opende halverwege de tweede helft de score. Göteborg bleef daarna aandringen. AZ wankelde op sommige momenten, maar wist een verlenging te voorkomen. Zelf creëerden de Noord-Hollanders weinig kansen.

FC Utrecht drong gisteren op overtuigende wijze eveneens door tot laatste voorronde van de Europa League. Het elftal van trainer Ton du Chatinier was in Zürich met 3-1 te sterk voor FC Luzern. De eerste wedstrijd tegen de Zwitserse club had Utrecht een week eerder al met 1-0 gewonnen. Utrecht besliste de tweestrijd met Luzern in de eerste helft: bij rust was het al 3-0. Nana Asare, Ricky van Wolfswinkel en Michael Silberbauer maakten de doelpunten. Invaller Janko Pacer scoorde na rust nog wel tegen voor Luzern.

Het Turkse Galatasaray heeft zich gisteren eenvoudig geplaatst voor de beslissende voorronde van de Europa League. De club van trainer Frank Rijkaard won uit in Servië met 1-5 van OFK Belgrad. In Turkije werd vorige week nog met 2-2 gelijk gespeeld. Harry Kewell was met twee doelpunten de gevierde man bij de Turkse ploeg.

Liverpool schakelde Rabotnicki uit Macedonië uit. Joe Cole maakte een verdienstelijk debuut voor Liverpool, dat zonder de Nederlandse internationals Dirk Kuijt en Ryan Babel aantrad. De van Chelsea overgekomen middenvelder gaf in de 22ste minuut de voorzet waaruit David Ngog raak kopte. Steven Gerrard verdubbelde in de veertigste minuut de score voor de Engelsen. In de uitwedstrijd zegevierde Liverpool ook al met 2-0.

Juventus slaagde er thuis niet in het overwicht op Shamrock Rovers om te zetten in doelpunten. Alleen oudgediende Alessandro del Piero scoorde tegen de Ieren: 1-0. De club uit Turijn won het eerste duel met 2-0. (ANP)