'Zo'n kans op goud krijg je niet vaak'

Skater en schaatser Ronald Mulder won gisteren de Europese titel op de 500 meter inlineskaten. Zijn tweelingbroer Michel won zilver. „Ik kan niet wachten op het winterseizoen.”

WFA34T:AFSCHEID MARJA VIS IN OTTERLO:OTTERLO;24JUL2010-Tijdens de KPN inline cup in Otterlo nam Marja Vis afscheid van het publiek. Vis stopte dit jaar met het lange baan schaatsen. Samen met Ronald Mulder mocht zij een rondje in de arreslee. Ronald won de gouden Luctra skeeler in Otterlo.WFA/adg/str.Arjan de Graaf
WFA34T:AFSCHEID MARJA VIS IN OTTERLO:OTTERLO;24JUL2010-Tijdens de KPN inline cup in Otterlo nam Marja Vis afscheid van het publiek. Vis stopte dit jaar met het lange baan schaatsen. Samen met Ronald Mulder mocht zij een rondje in de arreslee. Ronald won de gouden Luctra skeeler in Otterlo.WFA/adg/str.Arjan de Graaf WFA ARJAN DE GRAAF

De broers Ronald en Michel Mulder hebben gisteravond een groot succes behaald bij het inlineskaten. Ronald won op de Europese kampioenschappen in het Italiaanse San Benedetto del Tronto goud en zijn tweelingbroer behaalde het zilver op de 500 meter. Ronald is de eerste Nederlandse skater die bij de mannen Europees goud verovert. Eerder op de dag won hij al zilver op de 200 meter.

Afgelopen winter brak Ronald Mulder ook door op de schaatsbaan. In Calgary verbeterde hij het zes jaar oude Nederlands record van zijn trainer Gerard van Velde op de 500 meter tot 34,52 en nam hij voor de eerste keer deel aan de Olympische Winterspelen.

Hoe is de race verlopen?

„Heel goed. Ik zat samen met Michel in de finale, met een Duitser en een Fransman. Halverwege lag de Duitser op kop en heb ik geprobeerd om met Michel naar voren te gaan. Ik ging er snel voorbij, Michel pas in de laatste bocht.”

Hoe is het om tegen je tweelingbroer te racen?

„Ik sta er niet echt bij stil. Je weet op voorhand dat het kan gebeuren. Het maakte niet uit wie won, als het maar een van ons tweeën was. Zo’n kans op goud krijg je niet vaak. We gaan elkaar natuurlijk niet in de weg zitten, zoals met andere tegenstanders. Maar je weet nooit hoe een race verloopt. Tactisch kan je zo’n sprint niet echt rijden.”

Het afgelopen jaar ben je opvallend veel sneller gaan schaatsen.

„Bij skeeleren behoor ik al langer tot de top. Vorig jaar won ik bij de EK in Oostende al een medaille op de 500 meter. Mijn doorbraak vorig jaar bij het langebaanschaatsen is voor de meeste mensen snel gegaan, maar het is ook relatief: eigenlijk heb ik mezelf maar een paar tienden verbeterd. Op de sprint is dat natuurlijk een groot verschil. Nu ben ik bij het skeeleren ook vooruitgegaan, maar dat is voor mij geen verrassing. Aangezien het schaatsen zoveel beter ging, kon ik ook vooruitgang verwachten bij het skeeleren. Omgekeerd geldt dat ook, ik kan niet wachten op het winterseizoen.”

Heeft een van beide sporten je voorkeur?

„In Nederland is schaatsen veel groter dan skeeleren, maar ik vind skeeleren gewoon heel mooi. Dit jaar heb ik natuurlijk de Olympische Winterspelen meegemaakt. Veel gaver en groter kan je het niet krijgen, dus schaatsen is nu mijn hoofddoel geworden.”

Kom je in de skeelerwereld dezelfde mensen tegen als in het schaatsen?

„Nee, het deelnemersveld is heel anders. De toppers in het inlineskaten gaan in de winter niet naar de langebaan, ze blijven gewoon skaten. In Nederland ligt dat een stuk moeilijker, omdat we geen echte goeie baan hebben om op te trainen. Vorig jaar heeft de hele Nederlandse skeelerploeg getraind op een indoorbaan in Heerenveen, die er speciaal lag om te trainen in de winter. Om echt aansluiting te krijgen met de wereldtop zouden we een goede outdoorbaan moeten hebben zoals die bij de Europese en wereldkampioenschappen. Nederland heeft een paar toppers, maar in de breedte kan het een stuk beter en daar hebben we de faciliteiten niet voor. Mijn broer en ik trainen nu voornamelijk op een houten baantje van honderd meter. En achter de auto. Dat is niet bepaald ideaal.”

    • Ewald Dupan