'Waven' wordt niet het nieuwe mailen

Internetbedrijf Google stopt met Wave, een ambitieus softwareproject dat een nieuwe combinatie moest zijn van chatten, mailen en het gelijktijdig samenwerken aan bestanden. Op het bedrijfsweblog maakt Google bekend dat Wave te weinig gebruikers trok.

Tijdens de introductie van Wave in mei 2009 bleek al dat het niet om een eenvoudig product ging. Wave zou alle communicatievormen moeten combineren in één interface. In de praktijk was dit moeilijk te realiseren. Zowel in de software als in de gewoontes van de gebruikers. Want die vinden het blijkbaar geen probleem om zowel te mailen, sms’en, chatten, hyven, facebooken, twitteren en bestanden met elkaar te delen via andere oplossingen.

Google heeft andere webdiensten waarin een gedeelte van functies van Wave zit, zoals Google Docs, Gmail en Google Talk. Wave zou het cement tussen die bouwstenenmoeten worden, maar dat mislukte: „Hoewel we intern tevreden waren over het product bleven de gebruikers achterwege”, schrijft Google. Dat zal er onder meer mee te maken hebben dat het project zo vroeg geïntroduceerd werd dat er nog geen inschrijving mogelijk was. Toen Wave wel voor iedereen toegankelijk werd, was de bediening nog steeds gecompliceerd.

De oproep aan openbronontwikkelaars om mee te werken aan Wave had ook weinig effect. De nieuwigheden die Wave anno 2010 biedt zijn dezelfde als die van anderhalf jaar gelden: live letters typen als je chat, bestanden slepen in de browser. Tegelijkertijd zou Wave ook spamoverlast kunnen beperken, omdat de software betere controle bood op de afzender van berichten. Zover is het niet gekomen. Wie zijn werk in Wave heeft opgeslagen kan het nog exporteren voordat Google de stekker er letterlijk uit trekt.

Meer over Google Wave op nrc.nl/hebben