Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Netwerk. Verslag over drie zwaargewonde, uit Uruzgan teruggekeerde, militairen die revalideren in het militair revalidatiecentrum in Doorn. Zij praten over hun verwondingen, de gevaren tijdens de missie en hun handicaps. Zij hopen voor het leger te kunnen blijven werken. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/DenHaag vandaag. Nieuws over de formatie, verslag van de persconferentie van informateur Opstelten en aandacht voor de toezeggingen die België en Nederland bereid zijn te doen aan de FIFA als zij het wereldkampioenschap voetbal mogen organiseren. Ned.2, 22.45-23.20u.

informatief

Terzake: Mexico. Drie jaar geleden verklaarde de Mexicaanse president Felipe Caldéron de oorlog aan de drugkartels. Met als resultaat dat het geweld alleen maar is toegenomen en er ondertussen al tienduizenden doden zijn gevallen. Bovendien is de oorlog tegen de kartels er ook één tegen een corrupt systeem. De overheid rekruteert volop nieuwe politiemensen om de rotte appels uit de mand te krijgen. Politiebureaus worden uitgerust met verborgen camera’s om bij de minste misstap te kunnen ingrijpen. Maar de strijd tegen drugs lijkt een gevecht tegen de bierkaai. Canvas, 20.00-20.45u.

praatprogramma

Villa Vanthilt. De acteurs Bruno Vanden Broecke en Nico Sturm vertellen over de nieuwe theaterproductie Low – La! De blauwe engel. Leden van de Finse straattheatergroep Race Horse Company vertellen waarom ze zijn geselecteerd voor financiële ondersteuning door ‘Jeunes Cirque Europe’. Eén, 21.35-22.25u.

On air. Arie Boomsma licht zijn functie als juryvoorzitter voor de Mister Gay Netherlands verkiezing 2010 toe. Actrice Lisa Smit en regisseur Mark de Cloe praten over de film Shocking Blue, waarin de liefde centraal staat. Zangeres Janne Schra kijkt vooruit op haar optreden in Shanghai. Diskjockey Leo van der Goot, die onlangs in Amerika crashte met een vliegtuig, vertelt hoe het met hem gaat. Ned.3, 22.00-22.50u.

documentaire

Looking for reconciliation. De jonge, onervaren verslaggever Z (een codenaam om zijn familie in Birma te beschermen) bericht over verzoening in Birma (Myanmar). De junta heeft voor 2010 verkiezingen beloofd, maar inmiddels is duidelijk dat de generaals niet van plan zijn de macht terug te geven aan het volk. Voor een reportage van de oppositiezender Democratic Voice of Burma gaat Z op zoek naar voorbeelden van democratisering en verzoening in andere landen. Met een kleine camera en gammel statief reist hij naar Indonesië, Tsjechië, Zuid-Afrika, Irak en Cambodja. Deze landen hebben jarenlang geleden onder een dictatuur, maar hebben inmiddels een democratisch gekozen regering. Hij probeert na te gaan hoe deze landen democratisch zijn geworden, wat er is gebeurd met de voormalige machthebbers en hoe het verzoeningsproces is verlopen. Ned.2, 23.10-0.35u.

drama

Misteresses. Eerste aflevering van de derde reeks van een Engelse dramaserie over vier vriendinnen ergens in de dertig die allen bewust een buitenechtelijke relatie zijn aangegaan. Twee jaren zijn voorbij gegaan en de hechte band tussen de vriendinnen Katie, Trudi, Jessica en Siobhan lijkt verbroken. Als ze bijeenkomen blijkt hun onderlinge relatie drastisch veranderd: er is spanning en de begroetingen zijn niet echt hartelijk. Met o.a. Sarah Parish, Sharon Small, Orla Brady, Shelley Conn en Joanna Lumley. BBC 1, 22.00-23.00u.

amusement

Blootgewoon. Serie waarin verschillende groepen mensen uit de kleren gaan voor een door hen gekozen persoonlijk goed doel. Afl.: De stelletjes en de band. Drie bevriende stellen gaan uit de kleren voor de stichting Energy4All. Een van de stellen, Mireille & Jacques, heeft twee van hun drie kinderen verloren aan een energiestofwisselingsziekte. Daarom kiezen zij als goed doel voor deze stichting, die zich inzet voor kinderen met deze ziekte. Presentatie: Anita Witzier. Ned.1, 21.30-22.15u.

muziek

Seven ages of rock. Derde deel van een documentairereeks van de BBC over de geschiedenis van rock. Aflevering: Never say die: Heavy metal. Hoe de loeiharde gitaarrock in de periode 1970-1991 de wereld veroverde. Het begon als een late en uitgelaten uitloper van de hippiebeweging in de roestige industriezone van Centraal-Engeland, met Black Sabbath als onbetwiste voormannen, die gezelschap kregen van onder meer Deep Purple, Judas Priest, Iron Maiden en Metallica. Canvas, 22.15-23.05u.

Canvas Klassiek Jazz Middelheim 2009. Opnames van het festival. Aflevering: Hans Teeuwen zingt. Eind 2006 maakte Hans Teeuwen een carrièreswitch van cabaretier naar jazz-zanger. Hij vertolkt liedjes uit het zogenoemde ‘Great American Songbook’, met werk van artiesten als Frank Sinatra, Cole Porter en Ray Charles. Tussendoor brengt hij ook eigen nummers, waarin de cabaretier in hem toch weer naar boven komt. Teeuwen wordt begeleid door een kwintet bestaande uit: Jesse van Ruller (gitaar), Benjamin Herman (altsaxofoon), Ruben Hein (piano), Kasper Kalf (bas), Joost Kroon (drums). Canvas, 0.30-1.25u.