Vijfde dode na ruzie criminelen

Een langlopende ruzie in het Amsterdamse criminele milieu heeft gisteren een vijfde slachtoffer geëist. De 37-jarige Surinamer Clyde de J. werd gisteren rond het middaguur doodgeschoten in de Bestevaerstraat in Amsterdam-West. De Amsterdamse politie heeft bevestigd dat het slachtoffer een bekende was van justitie en politie.

Clyde de J. was in 2005 aanwezig bij een grote schietpartij in het centrum van Amsterdam. Daarbij werd toen een Antilliaanse jongeman doodgeschoten. Drie andere mannen die bij deze schietpartij waren betrokken – August A., Boneka B. en Brian S. – zijn de afgelopen jaren allemaal geliquideerd. De meest in het oog springende liquidatie was die van Boneka B. Hij werd samen met iemand anders in februari 2009 geliquideerd bij een pannekoekenhuis langs de snelweg A4 bij Leiderdorp.

Clyde de J. was volgens zijn advocate Bénédicte Ficq goed bevriend met deze drie mannen. „Zij zijn samen opgegroeid in Amsterdam.” Tot deze vriendengroep van jongens met een Antilliaanse, Marokkaanse en Surinaamse achtergrond behoorde ook Gwenette M., zo bevestigt Ficq. Gwenette M. is in hoger beroep gegaan tegen een veroordeling voor drugshandel. Ficq noemt speculaties over de betrokkenheid van Clyde de J. bij de handel van Gwynette M. uit de lucht gegrepen. „Daarover is mij niets bekend.” Volgens Het Parool zouden bij een eerdere arrestatie van Clyde de J. geladen wapens zijn gevonden.