Toch explosief bij Ahmadinejad

Hoewel de Iraanse autoriteiten een aanslag ontkennen, blijkt er gisteren wel degelijk een explosief naar de auto met president Mahmoud Ahmadinejad te zijn gegooid. Dat hebben ooggetuigen verklaard.

Het incident vond gisteren plaats in de westelijke stad Hamadan. Op enkele tientallen meters afstand van Ahmadinejads autokonvooi ontplofte een zelfgemaakte granaat. Niemand raakte gewond. Eén man is volgens ooggetuigenverslagen gearresteerd. Ahmadinejad hield na het incident een van tevoren geplande toespraak in een voetbalstadion in Hamadan.

De persdienst van de Iraanse president ontkent dat er een aanslag is gepleegd. Volgens een woordvoerder is er een „rotje” ontploft. Het afsteken van vuurwerk als een teken van vreugde is niet gebruikelijk voor aanhangers van de Iraanse regering.

Iraanse websites melden dat een man in de menigte langs de route van Ahmadinejad een zelfgemaakte granaat naar het konvooi wierp. Een verslaggever ter plaatse die anoniem wil blijven zei tegen deze krant: „Op de route tussen het vliegveld en het voetbalstadion, waar het konvooi omgeven was door mensen, klonk opeens een hard geluid, en er was wat rookontwikkeling.” Het incident was volgens de verslaggever wel bescheiden van omvang: „Ahmadinejads veiligheidsteam kwam niet eens in actie.”

Ahmadinejad heeft als president tientallen reizen gemaakt naar Irans dertig provincies, waarbij hij zich vaak midden in de menigte begeeft. Toch is er nog nooit een explosief naar hem gegooid. Wel zijn er altijd veel veiligheidsagenten op de been bij een bezoek van de president: wie zich verdacht gedraagt, kan rekenen op arrestatie.

Het incident komt enkele maanden nadat boze mensen leuzen riepen tijdens een toespraak van de president. Tijdens een live uitzending van de staatstelevisie was duidelijk te horen dat er talloze malen „werkloosheid!” werd geroepen. Ahmadinejad heeft veel nieuwe banen beloofd, maar prijzen in Iran stijgen en de binnenlandse productie daalt.