Spanning VS en China neemt toe

China moet zich verantwoordelijk gedragen in betwiste gebieden in de Zuid-Chinese Zee als het politieke spanningen en veiligheidsproblemen wil vermijden. Die waarschuwing kwam gisteren van kapitein Rudy Lupton, de commandant van het vlaggeschip van de Amerikaanse zevende vloot, die is gestationeerd in Japan.

Zuidoost-Aziatische landen zijn bezorgd over de toenemende assertieve houding die Peking aanneemt in reeds jaren slepende debatten over gebiedsaanspraken in de Zuid-Chinese Zee.

Peking reageerde op zijn beurt de afgelopen week op Amerikaanse vlootmanoeuvres, tezamen met de Zuid-Koreanen, door marine-oefeningen te houden in de Zuid -Chinese Zee.

Om de oplopende spanning in de regio te onderstrepen, begon Zuid-Korea vandaag met nieuwe marine-oefeningen in de Gele Zee. Op de plek waar vier maanden geleden het Zuid-Koreaanse korvet Cheonan werd getorpedeerd, begon een oefening waaraan de komende vijf dagen 20 schepen, 50 vliegtuigen en 4.500 Zuid-Koreaanse militairen meedoen.

Wrijving met Peking wordt ook verwacht nu vandaag een Taiwanese krant bekend heeft gemaakt dat de VS twee fregatten willen leveren aan het eiland, dat door Peking nog altijd wordt beschouwd als een opstandige provincie.

Washington is aan de andere kant geïrriteerd over de nauwe banden die China onderhoudt met Iran. Dit land is de grootste olieleverancier aan China.

De Amerikanen zijn verder bevreesd dat het machtsevenwicht in de Stille Oceaan zal kantelen als China eind dit jaar zal beschikken over een nieuwe conventionele raket, genaamd Dong Feng 21D, die naar verwachting de oppermachtige Amerikaanse vliegdekschepen, zoals de USS George Washington, kan vernietigen. (AP, Reuters)