Slechts vier voetbalclubs zijn financieel gezond

Feyenoord, NEC, Excelsior, Roda JC, RKC en MVV bevinden zich onder de dertien profclubs die in grote financiële nood verkeren en bij de KNVB onder curatele staan. Zij zijn door de voetbalbond ingedeeld in de zogenoemde categorie 1. Deze clubs moeten binnen drie jaar hun begroting op orde hebben, anders verliezen ze hun licentie voor betaald voetbal.

De KNVB publiceerde gisteren ook de namen van clubs in categorie 2 (die in zorgelijke staat verkeren) en die van categorie 3. In 3 worden de financieel gezonde clubs ingedeeld. Dat zijn er slechts vier: Go Ahead Eagles, FC Volendam, Telstar en SC Heerenveen, de enige eredivisieclub in het rijtje.

De betaaldvoetbalorganisaties leden afgelopen seizoen ongeveer voor 80 miljoen euro verlies. Directeur Frank Rutten van de belangenvereniging Eredivisie CV verwacht zelfs dat de achttien clubs in de hoogste afdeling van het betaald voetbal dit kalenderjaar op een gezamenlijk verlies van 100 miljoen euro uitkomen. (Ter indicatie: de totale omzet van de eredivisie bedroeg in het seizoen 2008-2009 bijna 4,3 miljard euro.)

Naar aanleiding van een rapport van oud-minister Willem Vermeend, die eerder dit jaar de bedrijfstak doorlichtte, wil de bond clubs strenger controleren. Daarin past ook meer openheid. „We gaan de namen van de categorieën elk kwartaal naar buiten brengen. Zo dwingen we de clubs openlijk te communiceren met sponsors en supporters over hun uitgaven en inkomsten. Met deze aanpak ontstaat misschien een gedragsverandering waardoor ze hun huishoudboekje wel op orde houden”, zegt KNVB-manager stafdiensten Ron Francis.

De financiële positie van het betaald voetbal in Nederland is de laatste jaren sterk verslechterd, onder meer door uitgaven aan transfers en hogere spelerssalarissen. Daar stonden minder inkomsten uit transfers, televisie- en sponsorgeld tegenover, mede als gevolg van de economische crisis.

Opvallend is dat alle topclubs financiële problemen hebben. Feyenoord staat met een schuldenlast van 36 miljoen en een ‘operationeel’ verlies van tussen de drie miljoen en vier miljoen euro in categorie 1.

PSV en Ajax (21 miljoen verlies vorig seizoen) zijn in categorie 2 terechtgekomen. Dat geldt ook voor landskampioen FC Twente, maar die club heeft zijn geschatte spelerskapitaal van 12 miljoen (de waarde die de selectie vertegenwoordigt) niet opgegeven.

    • Erik Oudshoorn