Renault roept auto's met automatische handrem terug

Renault roept in Nederland 26.330 auto’s terug van het type Scenic II wegens mogelijke problemen met de automatische handrem. Het gaat om exemplaren die gemaakt zijn tussen 2003 en 2005. Dat bevestigt een woordvoerder van Renault Nederland.

De terugroepactie in Nederland is onderdeel van een wereldwijde actie waarbij circa 700.000 auto’s van dit type worden teruggehaald. In Frankrijk worden de meeste auto’s van het type Scenic II naar de garage gehaald: ruim 250.000 exemplaren.

Volgens Renault Nederland zijn er in Nederland nog geen klanten geweest die een probleem hebben gehad met de automatische handrem in dit model. „In Frankrijk hebben zich een paar incidenten voorgedaan waarbij de automatische handrem plotseling aantrok. Dat alle auto’s van dat type nu worden teruggeroepen is een preventieve actie.”

Alle eigenaren van het model in Nederland krijgen een brief waarin hun gevraagd wordt om met hun auto bij de garage langs te gaan. Daar krijgt de auto een software-update. „Dat duurt een half uur. Klanten krijgen dan koffie en een croissant.”

Terugroepacties van autofabrikanten vinden geregeld plaats. De grootste actie dit jaar was van Toyota dat wereldwijd meer dan 8 miljoen auto’s naar de garage liet halen wegens problemen met diverse modellen. Er zouden problemen zijn met het gaspedaal in sommige auto’s en bij andere modellen waren er problemen met het rempedaal. Ook de Amerikaanse autofabrikant General Motors riep dit jaar al verschillende modellen terug. Ruim 1,3 miljoen auto’s van de merken Chevrolet en Pontiac werden teruggeroepen wegens problemen met het stuur. Bij een snelheid onder de 24 kilometer per uur konden de auto’s moeilijk bestuurbaar worden.