Rechter heft verbod op homohuwelijk Californië op

Het Californische verbod op een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen is ongrondwettelijk. Dat heeft een federale rechter in San Francisco gisteren bepaald.

Het was de eerste keer dat een federale rechter zich boog over de vraag of een staat het huwelijk mag beperken tot een verbintenis tussen man en vrouw. De rechtszaak was aangespannen door twee koppels, die menen dat het verbod op het homohuwelijk ingaat tegen het constitutionele gelijkheidsbeginsel. Rechter Vaughn Walker stelde hen in het gelijk en oordeelde dat het verbod was gebaseerd op „ongefundeerde stereotypen en vooroordelen”.

Dat Walker het verbod op het homohuwelijk ongrondwettelijk acht, kan grote gevolgen hebben voor soortgelijke verbodsbepalingen in 39 andere Amerikaanse staten. Homo’s en lesbiennes kunnen alleen wettelijk huwen in de staten Massachusetts, Iowa, Connecticut, Vermont, New Hampshire en in Washington D.C..

Tijdens een referendum in november 2008 stemde 52,5 procent van de Californische kiezers voor Proposition 8, zoals het huwelijksverbod voor homostellen heet. Het referendum kwam er op initiatief van Protect Marriage, een coalitie van religieuze en conservatieve groeperingen die ageerde tegen het feit dat een Californische rechter vijf maanden eerder het homohuwelijk had toegestaan. Tussen juni en november 2008 werden in Californië ongeveer achttienduizend homohuwelijken gesloten.

Protect Marriage heeft al aangekondigd bij het federale Hof van Beroep in beroep te zullen gaan tegen het opnieuw opheffen van het verbod op homohuwelijken. De verwachting is dat de kwestie uiteindelijk voor het federale Hooggerechtshof komt.

Wanneer weer homohuwelijken in Californië kunnen worden gesloten, is niet duidelijk. Rechter Walker neemt daar morgen een beslissing over.

Het Witte Huis bracht een korte, opgetogen verklaring uit: „De president heeft zich uitgesproken tegen Proposition 8 omdat het discriminerend is. Hij zal de rechten van homo’s en lesbiennes blijven verdedigen.” (AP, Reuters)