Rapper is klaar om president te worden

Wyclef Jean wordt al jaren genoemd als de toekomstige president van Haïti.

Voor sommige kiezers is hij een buitenstaander omdat hij matig Frans spreekt.

If I was president zong rapper en producer Wyclef Jean al in 2006, gitaarspelend voor een gebouw dat verdacht veel op het Capitool in Washington leek. Deze nacht zal hij zijn kandidatuur bij Larry King van CNN bekendmaken. Niet als leider van de Verenigde Staten waar zijn huis staat, maar voor de presidentsverkiezingen in zijn moederland Haïti op 28 november.

Jean werd bekend met de voormalige hiphopband The Fugees en werkte met artiesten van Destiny’s Child tot Mick Jagger. Hij is geboren in Croix-des-Bouquets, een artistieke randgemeente van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, als zoon van een priester. Als negenjarige migreerde hij naar Brooklyn, New York waar hij opgroeide in een ruige wijk. Volgens de toenmalige registratie is hij nu 37, maar zijn broer zegt dat hij in werkelijkheid veertig is.

Jean is populair in Haïti, met name onder de jeugd. Na het orkaangeweld in 2005 richtte hij een bescheiden hulporganisatie op, Yele Haíti (‘Schreeuw Haïti’) voorheen de Wyclef Jean Foundation. De huidige, bekritiseerde president René Préval, die in februari vertrekt, benoemde Jean in 2007 vervolgens tot speciaal ‘ambassadeur’ van Haïti. Jean wordt al jaren genoemd als een toekomstig president van Haïti.

Na de grote aardbeving in januari van dit jaar haalde Yele Haíti met sms-donaties in twee dagen alleen al 2 miljoen dollar op (1,5 miljoen euro). Maar Jean raakte ook in opspraak. Yele Haíti had al jaren geen belastingaangifte gedaan en hulpgelden werden dubieus besteed. Zo werd 1 miljoen dollar gebruikt om een benefietconcert in Monaco te financieren. Jean ontkende misbruik, zocht een nieuwe accountant en praatte het uit met Oprah Winfrey.

In Haïti, waar de corruptie groot is en het vertrouwen in de politiek klein, heeft de affaire Jean nauwelijks geschaad. Wel blijft hij voor sommige kiezers een buitenstaander, die matig Frans spreekt en Creools met een Amerikaans accent. De Amerikaanse bemoeienis met de achtertuin van Haïti ligt van oudsher gevoelig. Overigens moeten kandidaten officieel vijf jaar in Haïti hebben gewoond- en niet in een riante villa in New Jersey.

Als kandidaat moet Jean het mogelijk opnemen tegen premier Jean-Max Bellerive en de populaire muzikant Michel ‘Sweet Micky’ Martelly. Jeans eigen oom, de Amerikaanse ambassadeur Raymond Joseph, zou ook kandidaat zijn, maar heeft gezegd zijn neef niet te willen beconcurreren. Jean zou zich mogelijk aansluiten bij de jonge coalitie Ansanm Nou Fo (Samen Staan We Sterk) van Pierre Eric Jean-Jacques, oud-voorzitter van het Lagerhuis.

Aan de reeks Haïtiaanse presidenten die zijn afgezet, verbannen of vermoord kan Jean moeilijk een voorbeeld nemen. Jean staat bekend als fan van de Amerikaanse president Barack Obama en trad ook op na diens inauguratie.

Bovendien is hij er klaar voor, zo blijkt uit het nummer ‘President’ uit 2006: ‘Als ik president was, word ik gekozen op vrijdag, geliquideerd op zaterdag, begraven op zondag, en ga ik op maandag weer aan het werk.’

    • Eppo König