PVV in een rechts minderheidskabinet 2

PVV in een rechts minderheidskabinet 2

VVD en CDA hopen dan wel op gedoogsteun van de PVV in een minderheidskabinet. Maar in werkelijkheid gedogen de coalitiepartijen straks de partij van Wilders. Dat schreef emeritus hoogleraar staatsrecht Jan Vis gisteren op deze pagina?s. Wie zich bindt aan de PVV, kan de partij niet meer kritisch bejegenen of er tegen optreden, denkt Vis.

Op nrcnext.nl discussiëren lezers over de rol van de PVV in een rechts minderheidskabinet.

Ik denk dat de PVV zich heel anders gaat opstellen op het moment dat ze gedoogpartij zijn. Ze zullen zich niet meer oppositieachtig tegen het kabinet richten. Termen als ?het slechtste kabinet ooit? zullen tot de komende verkiezingen waarschijnlijk niet vaak uit de mond van de PVV komen.

Daarom moet de Nederlandse politiek af van partijpolitiek als het gaat om wetsvoorstellen zodra er een minderheidskabinet komt. Waarom zou de Eerste Kamer direct een wetsvoorstel waar de PVV aan meewerkt afschieten? Misschien is het wel een goed wetsvoorstel?

Als de partijen in de Kamers eindelijk eens gaan wetgeven, waar ze in de basis voor bedoeld zijn, zonder dat ze zich laten leiden door wat de buren stemmen, zou een minderheidskabinet een zeer goede kans van slagen hebben. Echter, wanneer iedereen elkaar gaat affakkelen uitsluitend om in het nieuws te komen (wat met een meerderheidskabinet makkelijk kan; er is toch wel een meerderheid), zie ik het somber in.

Arthur Molenaar

    • Arthur Molenaar