Nieuwe grondwet voor Kenia

Kenia krijgt een nieuwe grondwet. In de helft van alle 210 kiesdistricten waar de stemmen van het referendum van gisteren al geteld zijn, heeft tweederde van de kiezers voor vervanging van de grondwet uit de koloniale nadagen gestemd, zo werd vandaag bekend. De definitieve uitslag wordt mogelijk deze avond nog bekend. Het nee-kamp heeft zijn verlies al erkend.

De volksraadpleging is zonder ernstige incidenten verlopen. Circa 12,5 miljoen van de 40 miljoen Kenianen waren stemgerechtigd.

De invoering van de nieuwe grondwet geldt als een belangrijke stap voor het vermijden van nieuw geweld zoals na de omstreden presidentsverkiezingen van december 2007. Dat grootschalige geweld was volgens velen mede het gevolg van een mislukte poging in 2005 om de grondwet al eens te moderniseren.

De nieuwe grondwet plaatst minder macht bij de president en decentraliseert bevoegdheden. Burgerrechten worden sterker verankerd en er komt een commissie die overtollig land kan afnemen van grootgrondbezitters. Veel Kenianen hopen dat dit meer ruimte creëert tegen corruptie, politieke patronage en landmisbruik.

De nieuwe grondwet staat abortus toe als het leven van vrouwen in gevaar is en legaliseert bestaande islamitische rechtbanken voor familiekwesties. (Reuters, AP)