Nederland kort

Slachtoffer van schietpartij in A’dam is bekende justitie

Amsterdam. De man die gisteren in Amsterdam-West is doodgeschoten, is hoogstwaarschijnlijk de 37-jarige Clyde de J. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Het slachtoffer is een bekende van politie en justitie. De politie houdt rekening met allerlei motieven en ook een liquidatie in het criminele circuit, aldus een woordvoerder. Volgens advocaat Bénédicte Ficq is De J. voor zover haar bekend geen grote crimineel. Ze heeft hem in het verleden wel eens bijgestaan in een zaak, maar dat betrof volgens haar iets kleins. De politie liet weten dat het slachtoffer „bepaald geen winkeldief” was, maar een woordvoerder wilde niets kwijt over de aard van de zaken waarbij hij betrokken is geweest. Ficq bevestigt dat het slachtoffer goed bevriend was met de vorig jaar geliquideerde Boneka Belserang. Die werd begin februari 2009 samen met Yassin Chakor in Leiderdorp doodgeschoten bij een pannenkoekenhuis vlak bij de snelweg A4. Belserang werd veroordeeld tot vijf jaar cel wegens een schietpartij in een Amsterdamse parkeergarage begin 2005. (ANP)

OM: zestien jaar voor Wesam al D.

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het Openbaar Ministerie wil dat de in Amerika voor terrorisme veroordeelde Nederlander Wesam al D. in Nederland een straf van zestien jaar uitzit. De overdracht van zijn strafvonnis was gisteren onderwerp van een rechtszitting in Rotterdam. Victor Koppe, advocaat van D., noemde de eis van justitie „draconisch” en eist onmiddellijke vrijlating. De geboren Irakees is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar cel voor het voorbereiden van aanslagen op Amerikaanse militairen nabij zijn geboorteplaats Fallujah en het mishandelen van een Amerikaanse cipier tijdens een gevangenisopstand. Voorwaarde voor zijn uitlevering was dat hij zijn straf in Nederland zou mogen uitzitten. Inmiddels heeft hij ruim vijf jaar in gevangenschap doorgebracht. De verdediging eist dat de tenuitvoerlegging van het Amerikaanse vonnis wordt geweigerd, omdat D. zou zijn blootgesteld aan foltering.

Raad: media gingen te ver na vliegtuigcrash

AMSTERDAM. De Nederlandse media hebben privacyregels overschreden in hun berichtgeving over de vliegtuigcrash in Tripoli. Bij het publiceren van foto’s van slachtoffers en nabestaanden zijn journalistieke grenzen overschreden. Dat oordeelt de Raad voor de Journalistiek in een gisteren gepubliceerde uitspraak. Volgens de raad was het publiceren van foto’s van slachtoffers en nabestaanden „niet noodzakelijk om de ernst van het ongeluk te tonen”. Het vermelden van de achternaam van Ruben, de enige overlevende van de ramp, had in de ogen van de raad ook achterwege dienen te blijven. Het interview dat De Telegraaf met het 9-jarige slachtoffer had, wordt in de uitspraak ontoelaatbaar genoemd. De Leidraad van de Raad voor de Journalistiek wordt in september aangepast met een specifieke bepaling over de benadering van slachtoffers van ongevallen en rampen. Die bepaling ontbrak tot nu toe. Het verspreiden van beelden van Ruben uit het ziekenhuis noemt de raad wel gerechtvaardigd, gezien de uitzonderlijk grote nieuwswaarde. (ANP)

Afvalterrein ouders Dost onderzocht

KOEKANGE. Het Openbaar Ministerie laat deze week een bodemanalyse maken van een afvalterrein achter de boerderij van de pleegouders van Willeke Dost in Koekange. De bodem is vervuild. Een analyse moet uitwijzen hoe op dat terrein kan worden gegraven naar mogelijke lichaamsresten van het in 1992 verdwenen meisje Willeke. Dit liet een woordvoerster van het OM gisteren weten. Begin juni werden de 66-jarige pleegmoeder Herna M. en haar 38-jarige zoon Bart M. aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning in januari 1992 van het toen 15-jarig meisje. Volgens de woordvoerster blijven deze personen verdacht, zolang het onderzoek loopt. De pleegmoeder en haar zoon werden in juni weer op vrije voeten gesteld. (ANP)

Winkelcentrum mag toch open op zondag

Winkelcentrum mag toch open op zondag

Rotterdam. Winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam mag elke zondag open zijn. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat bepaald in een hoger beroep dat was aangespannen door een groep winkeliers tegen een eerdere uitspraak in kort geding van de rechtbank in Rotterdam. Advocaat Thomas van Vugt liet woensdag namens de winkeliers weten dat ze overwegen in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. De groep winkeliers wil dat de zondagsopening beperkt blijft tot de gebruikelijke twaalf per jaar. Door Alexandrium en de omgeving aan te merken als toeristisch gebied maakte de gemeente de permanente zondagsopening mogelijk. De protesterende winkeliers vinden het gebied niet toeristisch en vinden dat de gemeente een oneigenlijk argument hanteert. Het gerechtshof oordeelde echter dat Rotterdam dat op basis van de Winkeltijdenwet wel mag doen. (ANP)