Motie tegen Berlusconi haalt het niet

De Italiaanse regering heeft een motie van wantrouwen tegen een van haar onderministers overleefd. De stemming werd gezien als een eerste test voor premier Silvio Berlusconi, nadat Gianfranco Fini en een groep van 33 parlementariërs vorige week uit Berlusconi’s partij Volk van de Vrijheid zijn gestapt .

Fini’s nieuwe partij Toekomst en Vrijheid voor Italië onthield zich gisteren van een stemming over de motie tegen onderminister van Justitie Giacomo Caliendo, die verdacht wordt van een poging om de benoeming van rechters te beïnvloeden. De christen-democratische UDC en het splinterpartijtje API deden hetzelfde. Daardoor kreeg Caliendo de steun van 299 Kamerleden, 229 wilden dat hij onmiddellijk zou aftreden.

„Dit is een signaal dat we kunnen blijven en dat er nu geen verkiezingen komen”, zei Umberto Bossi, de leider van de Lega Nord die nu samen met Berlusconi’s Volk van de Vrijheid de regeringscoalitie vormt.

De uitslag is weliswaar een overwinning voor Berlusconi, maar laat tegelijkertijd zien hoe wankel de basis voor zijn regering is geworden. Als de groep van Fini en de christen-democraten voor Caliendo’s aftreden hadden gestemd, zou de regering zijn gevallen.

Overigens is het de vraag of de parlementariërs van Fini’s nieuwe partij bereid zouden zijn geweest hun nieuwe partijleider te volgen als die Caliendo weg had willen stemmen. Ze zijn het eens met Fini’s verzet tegen de corruptie binnen de regeringscoalitie, maar steunen wel het beleid van Berlusconi, die in principe tot 2013 kan regeren.

Volgens politicoloog Giovanni Orsina heeft Fini een krachtig signaal gegeven „dat Berlusconi’s meerderheid een groot probleem heeft”. Het is volgens hem onduidelijk welke kant het nu op gaat. „Misschien vinden ze een manier om samen te werken, misschien groeien ze verder uit elkaar.”

Fini, die de afgelopen zestien jaar een trouwe bondgenoot is geweest van Berlusconi en medeoprichter was van diens huidige partij, zou op dit moment niet gebaat zijn bij vervroegde verkiezingen. Hij heeft tijd nodig om zijn nieuwe partij te versterken.

Ook voor de zeer verdeelde linkse partijen, die Fini na de stemming van lafheid beschuldigden, zouden verkiezingen op dit moment niet goed uitkomen.

Dat zouden juist voor Berlusconi redenen kunnen zijn om na het zomerreces toch aan te sturen op vervroegde verkiezingen. (AFP, AP, Reuters)