Kuiloven

Aflevering vier uit de serie klussen met kokerts: de kuiloven. Ideaal voor de Weber- en kampvuurmoede kampeerder. Eindelijk iets origineels, iets nieuws! Of juist niet, eigenlijk. De kuiloven is namelijk een van de oudste, een meest wijd verbreide kookmethoden die er bestaat. Iedereen heeft hem weleens uitgevonden, van de Maori’s tot de Maya’s tot de Marokkanen. Daar kun jij, naast de stacaravan, ook nog wel bij.

Het is wel een beetje een tijdrovende bereidingswijze. Als je stipt om zes uur de andere campinggasten wilt verbijsteren met je ondergronds gegaarde speenvarken, doe je er goed aan om reeds voor het middaguur de spade ter hand nemen.

Instructie voor een kuiloven:

Een lapje grond

Een schep

Hout of houtskool

Stenen (optioneel)

Aluminiumfolie

Graaf een kuil. De grootte is afhankelijk van je bereidingswensen. Een kippenborstfiletje vereist vanzelfsprekend minder ruimte dan een geitenbout. Maar je gaat niet zes uur wachten op een kippenborstfiletje. Dat moge duidelijk zijn. Je buren zien je aankomen. Dagenlang het lachertje van de minisupermarkt. Nee, een kuiloven is voor massa. Hele dieren, bij voorkeur. Een forse zalm, een kreeft, een speenvarken of lam. Of anders toch zeker een mooie fricandeau. 75 x 75 x 75 centimeter is een respectabele kuilmaat.

Bekleed dit vers gedolven amateurgraf met stenen. Die houden straks de hitte mooi vast. Voor de zijkanten zijn oude dakpannen goed geschikt. Er zijn echter ook kuilvarianten die het alleen met smeulend hout of kolen doen. Kan ook. Vul je oven met gesprokkeld hout of een paar zakken houtskool en steek de brand erin. Laat lekker uitfikken. Dit kan even duren. De smeulende resten kun je laten liggen of verwijderen. Laat ze in ieder geval liggen als je geen stenen gebruikt.

Verpak je vlees of vis, eventueel opgeleukt met kruiden, groenten of knollen grondig in aluminiumfolie. Heel authentiek is ook het gebruik van bananenbladeren of zeewier. Dat stoomt meer dan dat het roostert. Als campingalternatief kun je natte kranten (maar niet nrc.next natuurlijk) gebruiken. Leg het te garen pakketje op de hete stenen. Leg er ook een paar stenen bovenop.

Neem opnieuw de spade ter hand, dicht je kuil en wacht rustig drie of vier uur alvorens je gegaarde godenspijs weer op te graven. Als je nog weet waar het gat zat, tenminste.

Meneer Wateetons

Janneke is tot 16 augustus met vakantie. Meneer Wateetons, maker van het kookblog wateetons.com en auteur van Handboek voor de Vinex-jager, vervangt haar twee weken.