Kort nieuws Wetenschap

Toevallig ontdekte tempeltunnel leidt naar grafkamer

Door onze redactie wetenschap

Mexico-Stad, 5 aug. Archeologen hebben onder het precolumbiaanse tempelcomplex Teotihuacan, even benoorden Mexico-Stad, een onderaardse tunnel gevonden die uitkomt in een kamer onder een van de tempels. De onderzoekers vermoeden dat het om de grafkamer van een heerser gaat. Teotihuacan was het centrum van een machtig Indiaans rijk dat tussen 200 en 750 na Chr. zijn hoogtepunt beleefde, maar waar heel weinig over bekend is. De tunnel is bij toeval gevonden toen na een stortbui een verzakking optrad. Via een camera die werd neergelaten in de gang was te zien dat die is bezaaid met voorwerpen van jade en aardewerk. Een scan met grondradar wees uit dat de gang doorloopt naar een kamer onder de tempel. Wie de heersers van Teotihuacan waren, weet niemand. Het zal nog zeker twee maanden graafwerk vergen voordat onderzoekers de kamer kunnen binnengaan.

Moedermelk voedt ook darmbacteriën

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 5 aug. Moedermelk voedt niet alleen de baby, maar ook zijn darmbacteriën. Dat verklaart waarom er zo veel onverteerbare bestanddelen in de melk zitten: die komen ten goede aan de darmflora. Dat schrijven Amerikaanse voedingswetenschappers deze week in Proceedings of the National Academy of Sciences (vroege online-editie). Moedermelk bevat vooral vetten en melksuiker, maar ook 5 tot 15 gram oligosacchariden per liter. Oligosacchariden zijn ketentjes van vier tot acht gekoppelde suikermoleculen. De baby verteert ze niet – ze worden daarom beschouwd als voedingsvezels. Maar de darmflora verteert die vezels wel, blijkt nu. Bepaalde soorten melkzuurbacteriën, die veel in de babydarm voorkomen, groeien erg goed op een dieet van oligosacchariden. Aan kunstvoeding voor baby’s zijn deze oligosacchariden ook toegevoegd.

Alg leeft in embryo

Door onze redactie wetenschap

Rotterdam, 5 aug. De embryo’s van de gevlekte molsalamander (Ambystoma maculatum) krijgen zuurstof en suikers van algen die ín de embryonale cellen leven. Het is voor het eerst dat in een cel van een gewerveld dier een levende andere cel is aangetroffen. Het idee was dat het afweersysteem altijd zo hevig zou reageren dat zo’n symbiose onmogelijk is. Hoe dat bij de salamanderembryo’s werkt is nog onbekend. Het nieuws is door de Canadese onderzoeker Ryan Kerney bekendgemaakt op een biologencongres in Uruguay. De salamandercellen produceren stikstofrijke verbindingen waar de algen van de soort Oophila amblystomatis weer van profiteren.