Kort nieuws Sport

Renner Leipheimer beschuldigd door oud-teambaas

BERLIJN, 5 aug. De oud-teambaas van de voormalige Duitse wielerploeg Gerolsteiner heeft de Amerikaanse renner Levi Leipheimer beschuldigd van doping. Hans-Michael Holczer deed de onthulling bij de presentatie van zijn boek Garantiert Positiv. Volgens Holczer heeft Leipheimer tijdens de Ronde van Frankrijk in 2005 zijn bloedwaarden gemanipuleerd . De teambaas kreeg tijdens die Tour van de internationale wielrenunie UCI het advies om Leipheimer – dit jaar in dienst van Lance Armstrongs ploeg RadioShack – uit de wedstrijd te halen na een afwijkende bloedcoëfficiënt. Hij deed dit niet uit angst dat de sponsor zich terug zou trekken. Gerolsteiner deed dat uiteindelijk toch in 2008 mede door het bewezen dopegebruik van Danilo Hondo, Stefan Schumacher en Bernard Kohl. (ANP)

Vink en Bossen zakken voor toets

ZEIST, 5 aug. De scheidsrechters Pieter Vink en Jan Bossen zijn maandag gezakt voor de jaarlijkse spelregeltoets. De twee arbiters mogen in de eerste competitieronde van dit seizoen wel een wedstrijd fluiten, maar moeten binnen twee weken een herexamen doen. Bossen is aangesteld voor het openingsduel morgen tussen Roda JC en FC Twente. Vink leidt dit weekeinde de wedstrijd tussen SC Heerenveen en PSV. Als de twee scheidsrechters bij het herexamen weer een onvoldoende halen, worden ze buiten de aanstellingen gelaten. Gezakten krijgen daarna nog een herkansing, nadat is bekeken waarom ze moeite hebben met de test. (ANP)

Ritwinst en trui Lorenzetto in Polen

CIESZYN, 5 aug. De Italiaanse wielrenner Mirco Lorenzetto heeft de vierde etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De renner van Lampre was gisteren de snelste in de eindsprint na een heuvelachtige etappe over 177,8 kilometer van Tychy naar Cieszyn. Lorenzetto nam tevens de leiderstrui over. De Sloveen Grega Bole, ploeggenoot van Lorenzetto, arriveerde als tweede, de Italiaan Alessandro Ballan werd derde. Bauke Mollema (Rabobank) klom naar de negende plaats in het algemeen klassement. Hij heeft 12 seconden achterstand op Lorenzetto. (ANP)

Real-speler Kaka heeft knieblessure

MADRID, 5 aug. De Braziliaanse voetballer Kaka is opnieuw voor lange tijd uitgeschakeld. De middenvelder van Real Madrid heeft een blessure aan zijn linkerknie en moet mogelijk een operatie ondergaan aan de meniscus, die hem ruim twee maanden aan de kant zal houden. Kaka werd een jaar geleden voor 65 miljoen overgenomen van AC Milan, maar kon door blessures zijn waarde nog niet bewijzen voor Real. (ANP)

Rodriguez slaat 600ste homerun

NEW YORK, 5 aug. De Amerikaanse honkballer Alex Rodriguez heeft gisteren zijn zeshonderdste homerun geslagen. De hardhitter van New York Yankees is de zevende speler in de Major League Baseball (MLB) die deze mijlpaal bereikt. Hij is met 35 jaar ook de jongste die zich voegt bij dat selecte gezelschap. Barry Bonds is op de ranglijst aller tijden aanvoerder met 762 homeruns, gevolgd door Hank Aaron met 755 en Babe Ruth met 714. (ANP)

Shaquille O’Neal naar Boston Celtics

BOSTON, 5 aug. Basketbalvedette Shaquille O’Neal speelt komend seizoen in de Amerikaanse profcompetitie NBA voor Boston Celtics. De 38-jarige center, die al vier keer de NBA-titel veroverde, komt over van Cleveland Cavaliers. O’Neal won drie kampioenschappen met Los Angeles Lakers en een met Miami Heat. (ANP)

Haase kwartfinalist in San Marino

SAN MARINO, 5 aug. Tennisser Robin Haase heeft de kwartfinales bereikt van het challengertoernooi in San Marino. De 23-jarige Nederlander was in de tweede ronde te sterk voor de Argentijn Maximo Gonzalez: 6-2, 3-6 en 6-3. Haase treft in de kwartfinales de Portugees Rui Machado. (ANP)

Fargère blijft leider open NK schaken

DIEREN, 5 aug. Schaker François Fargère is ook na de achtste ronde leider in het Open Nederlands kampioenschap. De Fransman heeft vandaag in de negende en laatste ronde genoeg aan remise voor toernooiwinst. Fargère remiseerde gisteren in Dieren met titelhouder Erwin L’Ami. (ANP)