Kort nieuws Kunst

Praag vecht voor verhuizing van ‘Slavisch Epos’

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 5 aug. De gemeente Moravsky Krumlo waar het Slavisch Epos van de Tsjechische Art Nouvnau schilder Alfons Mucha huist wil het werk niet kwijt. Volgens een in 1913 door Mucha opgesteld contract hoort het epos in Praag thuis. Maar Moravsky Krumlov, waar het kasteel staat dat de serie schilderijen sinds 1963 herbergt, maakt juridisch aanspraak op de werken, zo maakte persbureau AFP gisteren bekend. De kleine plaats trekt dankzij het epos veel toerisme en wil het houden. De slechte staat van het kasteel was aanleiding voor de door de stad Praag en de erfgenamen van Mucha gesteunde verhuisoperatie. Mucha werkte van 1910 tot 1928 aan de monumentale schilderijen. De serie bevat twintig doeken en verheerlijkt de geschiedenis van de Slavische volken,in het bijzonder de Tsjechen. De zeven grootste doeken van de serie zijn 8,1 bij 6,1 meter groot.

Graffiti in Rome weg gepoetst

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 5 aug. De Amerikaanse expatgemeenschap in Rome heeft genoeg van de graffiti. Daarom hebben ze het initiatief ‘Retake Rome’ in het leven geroepen. Sinds dit voorjaar trekken ze geregeld met blikken verf de straten in, om zo de bekladde muren van de eeuwige stad weer maagdelijk te krijgen. Retake Rome kreeg veel hulp van studenten van de American Overseas School of Rome. De overschilderactiviteiten richten zich vooral op de wijk rond Via Cassia, omdat de Amerikaanse gemeenschap daar woont. „Ons initiatief is apolitiek”. „We willen de straten waarin we leven ons weer toe eigenen en een einde maken aan het verval”, zei een van de organisatoren in april tegen het Italiaanse dagblad Corriere della Serra. De Romeinen reageren niet onverdeeld positief op het Amerikaanse initiatief. „Dit is mijn stad, mijn thuis. Ik wil de stad niet verwoesten, maar laten zien dat hij leeft”, zei straatkunstenaar ‘Rocco’ gisteren in het Amerikaanse dagblad Wall Street Journal.