Kort nieuws Economie

Inflatie loopt op tot hoogste niveau in ruim een jaar

Den Haag, 5 aug. De inflatie is in de maand juli opgelopen tot 1,6 procent. „Na mei 2009 is de inflatie niet zo hoog geweest”, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. De inflatie is vooral opgelopen door de prijsstijging van aardgas. In Nederland worden aanpassingen van de prijzen voor gas en elektriciteit grotendeels doorgevoerd in de maanden januari en juli. In juli van dit jaar ging de gasprijs omhoog als gevolg van de hogere olieprijzen in het afgelopen half jaar. Vorig jaar juli ging de prijs van gas juist hard omlaag. „Dit heeft een jaar lang een sterk verlagend effect gehad op de inflatie. Dat effect is nu uitgewerkt”, aldus het CBS. (ANP)

De Brauw ziet omzet dalen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 5 aug. Advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek heeft vorig jaar bijna 20 procent minder omzet behaald dan in 2008. Dat blijkt uit de onlangs gedeponeerde jaarcijfers. De omzetdaling van 149 miljoen euro naar 120 miljoen euro was aanmerkelijk groter dan die van de andere Nederlandse topkantoren. Zij maakten al eerder hun cijfers bekend. Ondanks gebrek aan werk in de fusie- en overnamepraktijk, koos De Brauw er vorig jaar bewust voor niet te bezuinigen op advocaten. Het groeide in 2009 uit tot het grootste kantoor van Nederland, terwijl andere kantoren juist krompen. Wel vertrok er 100 man aan ondersteunend personeel en werden de salarissen bevroren.

Het weer beperkt graanoogst EU niet

Brussel, 5 aug. Ondanks de extreme weersomstandigheden zal de graanoogst in de EU dit jaar nauwelijks afwijken van het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Dat blijkt uit ramingen die de Europese Commissie gisteren heeft gepresenteerd. De totale oppervlakte waarop graan wordt verbouwd, neemt iets af, maar de opbrengt per hectare valt wat hoger uit. Europa heeft dit jaar te maken met uitzonderlijk weer, variërend van grote droogte tot hevige regenval en van meer dan normale kou in de winter tot bovengemiddelde hitte in de zomer. Volgens de Europese Commissie, die zich onder meer baseert op satellietopnames, wordt de invloed van het slechte weer in sommige delen van de EU gecompenseerd door een betere opbrengt elders. (ANP)