Kort nieuws Buitenland

40 miljardairs VS geven de helft van hun vermogen weg

New York, 5 aug. Veertig Amerikaanse miljardairs hebben inmiddels toegezegd de helft van hun vermogen aan goede doelen te schenken op initiatief van Microsoft-oprichter Bill Gates en investeerder Warren Buffet. Dat is gisteren bekendgemaakt. Onder de donoren die zich vanaf de lancering in juni bij het initiatief The Giving Pledge hebben aangesloten zijn burgemeester Michael Bloomberg van New York, Star Wars-regisseur George Lucas en CNN-oprichter Ted Turner. Volgens het tijdschrift Forbes geven de miljardairs samen zeker 150 miljard dollar (114 miljard euro) weg. Gates en Buffet hebben inmiddels zeventig tot tachtig miljardairs benaderd, eenvijfde van de allerrijksten in de VS. (AP, Reuters)

Dumpen van urnen niet vervolgd

Zürich, 5 aug. De Zwitserse justitie staakt een onderzoek naar oprichter Ludwig Minelli van Dignitas, een organisatie die hulp biedt bij zelfdoding. Volgens justitie is er onvoldoende bewijs dat Minelli heeft meegewerkt aan het weggooien van urnen met menselijke as in een meer in de buurt van Zürich. In Zwitserland mogen gewone burgers mensen helpen een einde te maken aan hun leven, ook als ze niet uit Zwitserland komen en mits ze er geen financieel voordeel bij hebben. Een voormalige medewerker van Dignitas zei in 2008 dat het gebruikelijk was urnen met as in het water te dumpen. De autoriteiten hebben alle uit het water opgeviste urnen begraven op een kerkhof. (AP)

Geen beroep Servië in zaak-Ejup Ganic

Belgrado, 5 aug. De Servische openbaar aanklager heeft gisteren gezegd niet in beroep te gaan tegen een uitspraak van een Brits hof eind vorig maand in de zaak rond de voormalige Bosnische leider Ejup Ganic. Een rechter in Londen bepaalde op 27 juli dat Ganic, die door het Openbaar Ministerie in Belgrado wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden, niet hoeft worden uitgeleverd aan Servië. Servië had daarom verzocht. Servië verdenkt Ganic ervan bevel te hebben gegeven voor onder meer een aanval op een militair konvooi met gewonden dat toestemming had zich veilig uit Sarajevo terug te trekken. Ganic ontkent. (AP)

Iraanse advocaat zoekt asiel Turkije

Istanbul, 5 aug. Een advocaat die een tot dood door steniging veroordeelde Iraanse vrouw bijstond, heeft asiel aangevraagd in Turkije. Dat heeft VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR verklaard. Mohamed Mostafaei werd in Turkije gedetineerd omdat zijn paspoort niet in orde zou zijn maar hij vroeg asiel aan, aldus UNHCR. Mostafaei, een bekend criticus van de Iraanse rechtspraak, dook vorige maand onder toen hij gesommeerd werd voor ondervraging in Teheran. Hij verdedigde Sakineh Mohammadi Ashtiani, een 43-jarige vrouw die veroordeeld is voor buitenechtelijke relaties. Haar steniging is opgeschort, maar ze dreigt opgehangen te worden. (BBC)

Zweepslagen voor Soedanese homo’s

Khartoum, 5 aug. Negentien jonge moslim in Soedan hebben gisteren ieder dertig zweepslagen en een geldboete gekregen voor het dragen van ‘vrouwelijke kleren’ en make-up. De mannen hadden hadden geen advocaat en ze verklaarden niets ter verdediging. De politie had de mannen gearresteerd tijdens een feestje dat volgens lokale media georganiseerd was om een homohuwelijk te vieren. De rechtbank maakte gisteren geen melding van een huwelijk. In Soedan geldt strenge islamitische wetgeving. (Reuters)

Generaal na 38 jaar gerehabiliteerd

Washington, 5 aug. De overleden Amerikaanse luchtmachtgeneraal John D. Lavelle is na 38 jaar alsnog gerehabiliteerd. Lavelle (1916-1979) werd tijdens de Vietnamoorlog 1972 gedegradeerd en moest aftreden wegens ongeoorloofde bombardementen op militaire doelen van het communistische Noord-Vietnamese leger. Maar in 2007 bleek uit bandopnamen diepresident Richard Nixon (1913-1994) destijds in de Oval Office had laten maken, dat de president in het geheim tot extra bombardementen had bevolen. Nadat Lavelles familie een petitie indiende, werd hij gerehabiliteerd. (AP)