Kort nieuws Binnenland

ProRail schorst beveiligingsbedrijf na treinongeluk

Utrecht, 5 aug. Spoorwegbeheerder ProRail heeft voor vier weken de vergunning ingetrokken van een bedrijf dat beveiligers levert voor werktreinen. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf vandaag gezegd. Aanleiding is het ongeval in Stavoren op zondagavond 25 juli waarbij een werktrein dwars door stootblokken reed en vervolgens een tankwagen en een watersportwinkel ramde. Het gaat om het bedrijf Spoorflex Safety First dat personeel levert aan aannemers. Om op het spoor te mogen werken, heeft het bedrijf een zogenoemde erkenning nodig van ProRail. Deze is woensdag voor vier weken ingetrokken. In die periode moet het bedrijf orde op zaken stellen, aldus ProRail. Het spoorbedrijf wijst Spoorflex niet aan als schuldige van het incident in Stavoren, maar sluit volgens een woordvoerder „niet uit dat er iets fout is gegaan in de begeleiding van de werktrein”. Spoorflex is een van de bijna dertig firma’s die in de spoorbeveiliging actief zijn. (ANP)

Geen regeling meer voor Macedoniërs

Den Haag, 5 aug. Demissionair minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) heft de terugkeerregeling op voor Macedoniërs die geen kans maken op asiel in Nederland. Dat heeft een woordvoerder gisteren laten weten. De minister wil ontmoedigen dat Macedoniërs naar Nederland komen voor een kansloze asielprocedure en oneigenlijk gebruik voorkomen. Dit jaar zijn er al tweehonderd Macedoniërs met een dergelijk verzoek gearriveerd, naar men aanneemt Roma met een Macedonisch paspoort. De terugkeerregeling gaf hun recht op 2.250 euro per volwassene en 975 euro per kind. De stopzetting geldt ook voor Macedoniërs die hier al zijn en die in een procedure zitten. (ANP)

Frater geeft lintje op na misbruik

Tilburg, 5 aug. Frater Eugenius van Dongen doet afstand van een koninklijke en een gemeentelijke onderscheiding na zijn bekentenis dat hij zich bijna dertig jaar geleden aan seksueel misbruik schuldig heeft gemaakt. Algemeen overste Broer Huitema van de Congregatie van de Fraters van Tilburg heeft dat gisteren bevestigd naar aanleiding van een bericht op de internetpagina van het Brabants Dagblad. Frater Eugenius kreeg in 1995 een eremedaille van de gemeente Goirle. In de plaats was veel ophef ontstaan over zijn bekentenis over het misbruik van een 11-jarige jongen. Door afstand te doen van de eremedaille en zijn koninklijke onderscheiding wil de frater uitdrukking geven aan zijn grote spijt, schrijft hij in een brief aan het gemeentebestuur. (ANP)

Tramverkeer in A’dam ontregeld

Amsterdam, 5 aug. Een deel van het tramverkeer in Amsterdam is vanochtend enige tijd ontregeld geweest. Dat kwam doordat een vrachtwagen op het Weteringcircuit de bovenleiding van de tram kapot reed, rond kwart voor negen, zo liet een woordvoerder van het openbaarvervoerbedrijf GVB weten. In totaal moesten zes tramlijnen omrijden: 4, 7, 10, 16, 24 en 25. Reizigers liepen vertraging op. Het GVB had de leiding tegen kwart voor elf weer gerepareerd. (ANP)