Japanse eeuwelingen blijken vaak zoek

Ten minste dertig mensen ouder dan honderd jaar zijn zoek in Japan. Dit blijkt uit een onderzoek van de krant Asahi Shimbun. De Engelstalige website van de krant meldt vandaag dat het medium een onderzoek instelde na onthullingen eerder deze week dat de oudste man van Tokio, de 111-jarige Sogen Kato, al dertig jaar geleden is overleden. En de 113-jarige oudste vrouw van de hoofdstad, Fusa Furuya, bleek onvindbaar.

De krant zocht contact met lokale overheden met de vraag wie hun oudste inwoners zijn. Maar de gemeenten konden in veel gevallen niet met zekerheid melden of deze personen nog altijd in leven zijn. De oorzaak hiervan is dat de gemeentelijke administraties erop vertrouwen dat families het overlijden van verwanten melden.

„Huishoudens van alleenstaande ouderen zijn een groot probleem voor de gemeentelijke administraties, daarom worden families geacht zekerheid te kunnen verschaffen”, aldus een ambtenaar.

In het geval van Tokio’s oudste vrouw liep het spoor naar haar 79- jarige dochter. Die had geen idee waar haar moeder was. De politie spoorde vervolgens een broer op, maar die vertelde dat zijn moeder hem 20 jaar geleden had verlaten. Een 74-jarige zus had haar moeder zelfs in geen 50 jaar gezien.

Het lichaam van de oudste man werd gedeeltelijk gemummificeerd aangetroffen in het huis van zijn oudste dochter. De overheid had de afgelopen 30 jaar het pensioen doorbetaald aan de overledene. Overheden proberen op de hoogte te blijven van het wel en wee van hun oudere burgers door cadeautjes uit te delen of feestjes voor hen te houden. Maar veel ouderen komen niet opdagen.