Internationaal kort

Aantal doden door

branden in Rusland opgelopen tot 48

Moskou. Het dodental als gevolg van de bos- en veenbranden in Rusland is opnieuw opgelopen, zo heeft het ministerie voor Noodgevallen gisteren bekendgemaakt. Inmiddels zijn 48 mensen omgekomen. Afgelopen weekeinde werd het dodental geschat op 34. De branden in het westen en oosten van Rusland blijven zich uitbreiden. President Medvedev belegde gisteren een spoedoverleg van de nationale veiligheidsraad. Hij heeft eerder de noodtoestand uitgeroepen in zeven regio’s. Enkele tienduizenden vrijwilligers, militairen en brandweermannen zijn bezig de branden te blussen. Buurland Oekraïne heeft twee blusvliegtuigen gestuurd en Azerbajdzjan twee helikopters. Buurland Iran heeft eveneens hulp aangeboden. (AFP, AP, Reuters)

Groot voedseltekort dreigt voor Pakistan

Kot Addu. De overstromingen in Pakistan hebben aan meer dan vijftienhonderd mensen het leven gekost. De Verenigde Naties proberen uit alle macht voedsel en andere hulp te verzorgen voor de ongeveer 3,2 miljoen mensen die inmiddels getroffen zijn. Pakistan worstelt al met een militante islam en een wankele economie. Het modderige water dat nu buiten de oevers treedt in de voedselrijke provincie Punjab dreigt de oogst te vernietigen. In het noordwesten zijn al veel gewassen reddeloos verloren. Dit is een van de redenen dat de VN hebben gewaarschuwd voor ernstige voedseltekorten. Het Wereldvoedselprogramma heeft geschat dat de komende maand 1,8 miljoen mensen moeten worden voorzien van voedsel. (AP)

Meer rechten Duitse vaders bij opvoeding

Door onze correspondent

Berlijn. Vaders van buitenechtelijke kinderen in Duitsland krijgen meer rechten om bij de opvoeding van hun kroost te worden betrokken. Het federaal constitutioneel gerechtshof in Karlsruhe heeft dinsdag vastgesteld dat een omstreden regeling die bepaalt dat een ongetrouwde vader alleen met toestemming van de moeder zorgrecht voor het gemeenschappelijke kind heeft, in strijd is met de Duitse grondwet. De uitspraak is van belang voor de honderdduizenden ongetrouwde vaders in Duitsland.

Zardari: wereld verliest van Talibaan

parijs. De Pakistaanse president Asif Ali Zardari heeft dinsdag in een interview met de Franse krant Le Monde gezegd dat „de internationale gemeenschap, waar Pakistan toe behoort, in Afghanistan bezig is de oorlog tegen de Talibaan te verliezen”. Dat komt volgens hem omdat het niet gelukt is de „harten en de hoofden” van de Afghanen te winnen. Hij verwijt de coalitie onder leiding van de VS dat zij de situatie onderschat heeft. Zardari was in Frankrijk op doorreis naar Groot-Brittannië, waar hij gisteren aankwam voor een vijfdaags bezoek. (AP)

Nieuwe aanval op school in China

Peking. Drie kleuters en een leerkracht zijn gisteren doodgestoken door een man op een kleuterschool in de Oost-Chinese provincie Shandong. Twintig kinderen en andere leerkrachten raakten gewond. De aanval is de laatste in een reeks van soortgelijke moordpartijen op scholen en andere openbare gelegenheden in China dit jaar. De autoriteiten vrezen dat anderen het voorbeeld van de aanval zullen volgen en geven nauwelijks informatie. Volgens een getuige was de aanvaller een man van een jaar of 28 die zich voordeed als een van de ouders. (AP)