Het geheim van de kok

‘Met de complimenten van de kok, omdat hij vindt dat je er heel sympathiek uitziet.” De prior van het klooster waar ik een aantal dagen verblijf om in stilte te schrijven, stevent op me af met een dampende schaal tempeh in zijn handen. Toevallig een van mijn lievelingsgerechten. De vleeseters zullen dat waarschijnlijk niet begrijpen. Tenminste, de prior zie ik met enige gruwel naar de gefermenteerde bonenmassa kijken.

De tempeh smaakt heerlijk. Overheerlijk. Verrukkelijk. Tot drie keer toe vertel ik mijn tafelgenoten, acht oude paters die en masse aan de Bretonse bal zitten, hoe geweldig de kok mijn maaltje heeft bereid. Na mijn laatste uitroep van verrukking, beland ik plotseling weer met twee voeten op aarde en besef wat ik eigenlijk precies zo verrukkelijk vind aan dit maaltje: het vleierijtje van de kok! Dat liet mijn bonen naar een Michelinster-recept smaken.

De twee voorafgaande dagen dat ik in het klooster was, had de kok ook heerlijke en verrassende culinaire creaties voor me klaargemaakt. Daarover zei ik telkens eenmalig kort en kracht ‘lekker’ tegen mijn disgenoten. Nu herhaalde ik het drie keer in steeds sterkere bewoordingen. En waarom? In de hoop dat de paters mijn compliment zouden doorgeven aan de kok en ik op die indirecte manier kon doorseinen: „Dank je voor het compliment, ik vind dat jij er ook heel sympathiek uitziet.” Niet dat ik uit was op een en zoenpartij met de kok, maar zijn compliment gaf me een prachtgevoel en dat wilde ik terugbetalen.

Terug op mijn kamer genoot ik nog steeds van de vriendelijke woorden. Totdat ik het volgende las in een boek van de Indiase jezuïet Anthony de Mello dat ik ’s ochtends van de prior had geleend: „Als jij mij charmant vindt, wil dat alleen zeggen dat jij nu in een goed humeur bent, meer niet.” Was die kok gewoon in een zonnige stemming geweest en hadden zijn woorden niets met mij te maken? Dat zou heel goed kunnen. Maar de eerstvolgende keer als ik gasten aan tafel krijg, weet ik hoe ik mijn eten moet opwaarderen.

katja teunissen