Grootste deel van olievlek opgelost

Driekwart van de olie die de afgelopen maanden is vrijgekomen bij de ramp in de Golf van Mexico is inmiddels op natuurlijke wijze verdund en afgebroken, opgelost door de controversiële toepassing van chemicaliën, of opgeruimd. Dat heeft de Amerikaanse overheid gisteren bekendgemaakt.

Volgens wetenschappers van de National Oceanic and Athmospheric Administration (NOAA) is de „overgrote meerderheid” van de bijna 5 miljoen vaten gelekte olie verdampt of „verbrand, van het wateroppervlak geschept, opgevangen bij de bron, of verdund.”

Ondanks de verdwijning van aanzienlijke hoeveelheden gelekte olie, drijft nog steeds een kwart van de gelekte olie in het water. Dat is zes keer zoveel als vrijkwam bij de olieramp met de Exxon Valdez in Alaska in 1989.

De bekendmaking van de ramingen, op de dag dat BP succes boekte bij de definitieve afsluiting van het olielek, leidde tot optimistische reacties. President Obama zegt dat voor dit stadium van de olieramp „eindelijk het einde in zicht begint te komen”. De gouverneur van Alabama, Bob Riley, probeerde het optimisme echter te temperen. „Het feit alleen dat er geen olie meer de Golf instroomt betekent nog niet dat deze ramp voorbij is. Er is nog een lange weg te gaan.”

De NOAA krijgt al sinds het begin van de ramp in april kritiek omdat schattingen van de omvang van de ramp bij herhaling te rooskleurig bleken. Uiteindelijk schakelde Obama wetenschappers van buiten in om het werk van de overheidsdienst over te nemen.

De dienst benadrukt bezorgd te blijven over de milieuschade. „Ik denk dat we de volledige invloed van dit olielek op het ecosysteem en de omwonenden van de Golf nog niet kennen”, zegt Jane Lubchenco, het hoofd van de milieudienst NOAA.

Ook inwoners en overheden in de staten aan de Golf, van Texas tot Florida, zijn sceptisch over de positieve cijfers over de opgeruimde olie. Ze vervolgden gisteren hun schoonmaakwerkzaamheden van circa 900 kilometer aan kustlijn. Sinds zondag is op stranden en in moerassen nog 36.000 ton aan olie gerelateerd afval verzameld.

Volgens het rapport van gisteren is ongeveer een kwart van de olie verdampt of in het warme zeewater opgelost. Eenzesde zou op natuurlijke wijze onder water zijn opgelost als gevolg van de snelheid waarmee het uit het lek op de zeebodem spoot. Nog eens 8 procent is verdwenen door het gebruik van oplosmiddelen, 5 procent is op de zeespiegel verbrand en 3 procent is van het water afgeschept.