Griekse sanering op schema

Griekenland ligt op schema met zijn ingrijpende bezuinigingsplannen en komt daarom zeer waarschijnlijk in aanmerking voor een nieuwe lening van 9 miljard euro van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De beslissing over het verstrekken van de lening moet nog genomen worden door de Europese Commissie, de eurogroeplanden en het IMF.

Dat concludeert een groep inspecteurs van het IMF, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Unie na een twee weken durende beoordeling van de Griekse bezuinigingsplannen. De Grieken hebben „behoorlijke vooruitgang” geboekt in het bestrijden van de financiële crisis, maar er zijn nog steeds „uitdagingen” en „risico’s”, aldus de inspecteurs.

De Griekse economie staat er nog steeds slecht voor, aldus de inspecteurs. De economie krimpt dit jaar 4 procent en voor 2011 houdt men rekening met een krimp van 2,5 procent. De inflatie is hoger dan verwacht, 4,75 procent dit jaar, hetgeen veroorzaakt wordt door een toename van de indirecte belastingen.

De bezuinigingen van de rijksoverheid liggen voor op schema en corrigeren daarmee budgetoverschrijdingen van lokale overheden. De inspecteurs bevelen aan strenger te letten op de budgetten van de lokale overheden, en extra moeite te doen om de fiscale administratie op orde te krijgen, inclusief het terugdringen van belastingontduiking bij de hogere inkomens.

In het rapport staat dat de Griekse overheid nog steeds geen geld kan ophalen op de internationale kapitaalmarkten. Alleen zeer kort lopende staatsobligaties zijn te plaatsen, voor langer lopende leningen is geen interesse, behalve tegen heel hoge rentes. De markten lijken iets te verbeteren voor Griekenland. Door gebruik te maken van de leningen die Europa en het IMF aan Griekenland geven, zal de Griekse regering als hoofddoel moeten hebben om zo snel mogelijk terug te keren op de internationale kapitaalmarkt, aldus de inspecteurs.

De Grieken hopen op 13 september een nieuwe lening van 9 miljard euro te kunnen krijgen van het internationale reddingspakket, dat in totaal 110 miljard euro voor drie jaar bevat.