Google stopt met Wave (chat, mail en samenwerken)

google-wave-logoInternetbedrijf Google stopt met Wave, een ambitieus softwareproject dat een nieuwe combinatie wilde zijn tussen chatten, mailen en het gelijktijdig samenwerken aan bestanden. In de duidelijke woorden van het Google-blog:

We don’t plan to continue developing Wave as a standalone product, but we will maintain the site at least through the end of the year and extend the technology for use in other Google projects.

Tijdens de introductie van Wave in mei 2009 bleek al dat het niet om een eenvoudig product ging. Wave zou alle communicatievormen moeten combineren in één interface. In de praktijk was dit moeilijk te realiseren. Zowel in de software als in de  gewoontes van de (voornamelijk zakelijke) gebruikers. Want die vinden het blijkbaar geen probleem om zowel te mailen, sms’en, chatten, hyven, facebooken, twitteren en bestanden met elkaar te delen via andere oplossingen.

Google heeft andere webdiensten waarin een gedeelte van functie van Wave zit, zoals Google Docs, Gmail en Google Talk.  Wave zou het cement tussen die diensten moeten worden, maar dat mislukte: “Hoewel we intern tevreden waren over het product bleven de gebruikers achterwege”, schrijft Google. Dat zal er onder meer mee te maken hebben dat het project zo vroeg geïntroduceerd werd dat er nog geen inschrijving mogelijk was. Toen Wave eenmaal wel voor iedereen toegankelijk werd, was de bediening nog steeds te gecompliceerd om nieuwe gebruikers aan te trekken. En het heeft weinig zin om in je eentje te gaan zitten Waven.

De oproep voor open bron- ontwikkelaars om mee te werken aan Wave had ook weinig effect. De nieuwigheden die Wave anno 2010 biedt zijn dezelfde als die van anderhalf jaar gelden: live letters typen als je chat, drag & drop in de browser. Tegelijkertijd zou Wave ook spamoverlast kunnen beperken, omdat de software betere controle bood op de afzender van berichten. Zover heeft het niet mogen komen.  Wie zijn werk in Wave heeft opgeslagen kan het makkelijk exporteren voordat Google de stekker er letterlijk uit trekt. Google positioneerde Wave voornamelijk als een zakelijke oplossing, om samen projecten te beheren of documenten te maken. Door plotseling met Wave te stoppen verliest Google wel iets van zijn imago als serieuze aanbieder van zakelijke software, meent Gartner-analist Jeffrey Mann. Zeker omdat Wave tot twee maanden geleden nog enthousiast aangeprezen werd.

Een andere Gartner-analist, Brian Pentice, vindt dat Google te weinig aan de gebruikers heeft gedacht voordat het Wave introduceerde:

If, on the other hand, Google was primarily focused on their responsibility to users than there would have been significantly more design work, user analysis and testing upfront. That would have taken time. It would have been costly. It probably would have presented the development team with significant new challenges that they weren’t expecting. It may have delayed the product for months, maybe years. I could have killed the project before it saw the light of day. It would also have been the right thing to do. But apparently there seems to be a view at Google that users are part of their fail often-fail fast model of innovation.

In de woorden van Google’s Chief Economist Hal Varian:  70% van wat we doen levert geld op, 20 % van wat we doen levert misschien geld op en 10 % gaat into blue sky aan experimenten.  Wave valt nu officieel in de laatste categorie. We celebrate our failures, zegt Eric Schmidt in dit interview over het stoppen van Wave . Als je goed luistert hoor je dat Schmidt zegt dat het met Buzz (Google variant op sociale netwerken) na een moeizame start goed gaat. Tenminste, als een extensie van Gmail.  Er zouden tientallen miljoenen Buzz-gebruikers zijn, aldus Schmidt.

    • Marc Hijink