Formatie is ook 'n dagje uit

Grote aantallen mensen waren gisteren afgekomen op het debat met informateur Lubbers (foto rechtsboven en in het midden). Vanmorgen stond publiek te wachten op de onderhandelaars (linksboven). Foto's Maarten Hartman en Bas Czerwinski 05-08-2010, Den Haag. Het Binnenhof. Foto Bas Czerwinski
Grote aantallen mensen waren gisteren afgekomen op het debat met informateur Lubbers (foto rechtsboven en in het midden). Vanmorgen stond publiek te wachten op de onderhandelaars (linksboven). Foto's Maarten Hartman en Bas Czerwinski 05-08-2010, Den Haag. Het Binnenhof. Foto Bas Czerwinski

De Tweede Kamer had gisteren wel iets weg van een populaire pretparkattractie. Tot ver op het Plein vormde zich een enorme sliert mensen die stonden te popelen om het debat over de kabinetsformatie met informateur Lubbers bij te wonen, ondanks de stromende regen.

De eerste bezoeker die om half elf de Kamer binnen ging was de 81-jarige Barend Blom uit Scheveningen. Hij stond al om negen uur voor de deur, terwijl het debat pas ’s middags om één uur zou beginnen.

Hij heeft genoten van Lubbers, zegt hij na afloop. „Maar hij werd wel boos op een gegeven moment. Kijk maar uit, dacht ik. Hij heeft het natuurlijk wel aan zijn hart.”

Meneer en mevrouw Doeve (beiden 73) uit Hoogeveen, „CDA’ers in hart en nieren”, zijn op de fiets vanaf de camping in Wassenaar gekomen. Zij vonden het „prachtig” om Lubbers nog één keer in actie te zien. „Het was ouderwets vertrouwd om hem daar te zien staan”, zegt hij. „En hij deed het bijzonder goed”, voegt zij daaraan toe.

Lubbers heeft niet bij iedereen een goede indruk gemaakt. De 65-jarige Harry Schildkamp uit Den Haag, een paar jaar geleden afgekeurd en sindsdien zijn dagen vullend door met enige regelmaat Kamerdebatten bij te wonen, vond hem „heel matig in zijn weerwoord”. Precies op dat moment loopt Lubbers voorbij, richting uitgang. Schildkamp heeft niets in de gaten. „Ik vind dat Lubbers zijn werkzaamheden als informateur nogal oppervlakkig heeft verricht”, vervolgt hij luid. „Ik zal niet zeggen dat hij te oud wordt, maar ik neig er wel naar.”

De familie Veldkamp uit Gaanderen (bij Doetinchem) staat ook op de camping in Wassenaar. Koen (13) en Marije (11) zijn voor het eerst in de Kamer. Wat hen het meest opviel, was dat de Kamerleden de hele tijd met elkaar zaten te kletsen of heen en weer liepen. „Lubbers is net een schoolmeester die de kinderen op hun plek zet”, zegt hun vader.

Bas Ermes (20) en Willem Bochmann (18), twee studenten uit Groningen, kwamen voor D66-fractievoorzitter Pechtold. Ze vinden dat hij het goed deed, hij stelde kritische vragen. Het grootste gedeelte van het debat hebben ze trouwens via hun mobiele telefoons gevolgd. Pas na anderhalf uur mochten zij de zaal in. Desondanks was hun bezoek aan Den Haag „echt de moeite waard”.

Mevrouw Doeve is na het debat onmiddellijk naar de wc gerend. Eigenlijk moest zij al tijdens het debat, vertelt ze, maar dan mocht ze de zaal niet meer terug in. „Toen heb ik het maar opgehouden.”

    • Barbara Rijlaarsdam