Een aanslag die geen aanslag was

Lijfwachten van president Ahmadinejad reageren op het geluid van een explosie in Hamadan. Foto Reuters EDITORS' NOTE: Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on their ability to film or take pictures in Tehran. Bodyguards react after the sound of an explosion behind the entourage of Iranian President Mahmoud Ahmadinejad (C) as he is welcomed to Hamadan, 336 kilometres (209 miles) southwest of Tehran, August 4, 2010. Ahmadinejad survived an attack with a homemade explosive device on his motorcade during a visit to the western city of Hamadan on Wednesday, a source in his office said. REUTERS/STR (IRAN - Tags: POLITICS IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Er is gisteren géén aanslag gepleegd op de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. Zo luidt althans de officiële verklaring vanuit Teheran over een incident dat gisteren plaatsvond in de westelijke stad Hamadan.

Maar volgens verschillende bronnen, waaronder de conservatieve Iraanse website khabaronline.ir en televisiezender Al Arabiya, is op enkele tientallen meters van een konvooi met de president een handgemaakte granaat ontploft, bedoeld voor Ahmadinejad. Er werd een auto getroffen waarin journalisten en leden van de presidentiële staf zaten, een man zou zijn gearresteerd.

Ahmadinejad was gisteren met een konvooi op weg naar een voetbalstadion in Hamadan voor een toespraak toen er een explosief zou zijn ontploft. Volgens naaste medewerkers van Ahmadinejad had „de president een aanslag overleefd”.

Maar een uur later trokken ze die verklaringen in: „Er was sprake van een knalletje, niets aan de hand.” Werd er eerst gesproken van een granaat, nu zou het gaan om „vuurwerk”, „een rotje of een voetzoeker” afgestoken door een „opgewonden fan”.

Toch lijkt het incident wel degelijk op een poging tot een soort aanslag. Ahmadinejad heeft tientallen reizen gemaakt door Iran, maar daarbij is nog nooit een explosief gegooid. Daarnaast is het huisgemaakte vuurwerk in Iran van een dusdanig zware omvang dat er jaarlijks verschillende mensen omkomen tijdens zulke explosies. Bovendien is het afsteken van vuurwerk als een teken van vreugde niet gebruikelijk voor aanhangers van de regering.

„Er was een knal en rook, voor vijf seconden was iedereen stil”, zegt een journalist ter plaatse.

Het incident komt een paar maanden nadat tijdens een toespraak van Ahmadinejad in een live-uitzending van de staatstelevisie duidelijk was te horen dat er talloze malen „werkloosheid!” werd geroepen. Ahmadinejad heeft veel nieuwe banen beloofd, maar prijzen stijgen en binnenlandse productie daalt.

Maandag zei Ahmadinejad nog dat „zionisten” huurmoordenaars opdracht hadden gegeven om hem te doden.

    • Thomas Erdbrink