Economie kort

BP heeft druk in boorput onder controle

Londen. De Britse oliemaatschappij BP heeft de druk in de boorput in de Golf van Mexico onder controle. BP spreekt van een „belangrijke mijlpaal” bij de pogingen om het lek te dichten. Een operatie waarbij zware modder in de defecte oliebron is gespoten om de opstuwende olie definitief in bedwang te brengen is geslaagd. Dat heeft BP gisteren laten weten. De oliebron „lijkt een statische conditie te hebben bereikt” aldus het olieconcern in een verklaring. Medewerkers van het bedrijf zijn acht uur bezig geweest om zware modder en boorvloeistof in de bron te pompen, een operatie die bekend staat als static kill. Volgens het plan moet de olie worden teruggedrongen tot bijna zes kilometer onder de zeebodem. Als de druk stabiel blijft, kan BP de oliebron aan de bovenkant afsluiten met een kap. Een besluit daarover is de volgende stap, aldus een woordvoerder van BP. Volgens de oliemaatschappij zou het lek, dat sinds april heeft geleid tot de ernstigste olieramp tot nu toe, dan zijn verholpen. Bijna vijf miljoen vaten olie zijn in zee gestroomd voordat het lek vorige maand tijdelijk werd afgesloten. De ramp werd veroorzaakt door een explosie op een boorplatform van BP. (AP, Bloomberg)

E-readerfabrikant iRex maakt doorstart

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. E-readerfabrikant iRex uit Eindhoven maakt een doorstart vanaf 1 september. Eind juni ging het bedrijf failliet na een mislukt avontuur in de Verenigde Staten, waarbij een concurrerende e-reader voor de Amazon Kindle niet op tijd werd goedgekeurd door de Amerikaanse instanties. iRex had gerekend op een flinke omzetstijging, maar stak zich te diep in de schulden. Door een gedeelte van de e-readertechnologie te verkopen aan een Aziatisch bedrijf (welke is nog niet bekend) maken de drie oprichters van iRex een doorstart onder de naam IRX Innovations.

Minder reizigers NS door winters weer

Utrecht. De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben een „redelijk” half jaar achter de rug. De winst bleef zo goed als op hetzelfde niveau als over de eerste zes maanden vorig jaar. Dit blijkt uit de halfjaarcijfers die het vervoersbedrijf gisteren presenteerde. Reizigers hadden last van het winterweer en de schoonmaakstaking, maar de klanten zijn inmiddels weer wat positiever gestemd over het bedrijf. Het aantal reizigerskilometers daalde met 1,1 procent, volgens NS deels door de perikelen met het winterweer. (ANP)

Adidas profiteert van WK in Zuid-Afrika

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas heeft flink weten te profiteren van het WK voetbal in Zuid-Afrika. Het concern rapporteerde gisteren „het beste eerste halfjaarresultaat ooit”. De detailhandelsomzet van het bedrijf steeg met 20 procent tot 1,1 miljard euro. De totale omzet steeg in de eerste zes maanden van het jaar met 11 procent tot 5,6 miljard euro. Wegens de goede cijfers heeft Adidas de winstverwachting voor heel 2010 opnieuw opgeschroefd naar ruim 500 miljoen euro in 2010.