E-readerfabrikant iRex maakt doorstart

Fabrikant van e-readers iRex uit Eindhoven maakt vanaf 1 september een doorstart onder de naam IRX Innovations. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend.

Eind juni ging het Eindhovense bedrijf failliet na een mislukt avontuur in de Verenigde Staten, waar zijn product, een concurrerende e-reader voor de Amazon Kindle, niet op tijd werd goedgekeurd door de Amerikaanse instanties. iRex had gerekend op een flinke omzetstijging, maar stak zich te diep in de schulden en kon zijn rekeningen niet meer betalen.

Door een gedeelte van de technologie van de e-reader te verkopen aan een Aziatisch bedrijf waarvan de identiteit niet bekend is gemaakt, beginnen de drie oprichters een bedrijf onder nieuwe naam. Die nieuwe vennootschap heeft afspraken gemaakt met de curator van het failliete bedrijf. De schuldeisers van iRex moeten waarschijnlijk nog tot 2013 wachten tot ze hun geld krijgen. Naast een vaste som is er ook een variabele regeling, waardoor de winst die het nieuwe bedrijf maakt ten goede komt aan de huidige schuldeisers. Het zou gaan om 20 procent van de winst voor belastingen.

Er staat onder meer een huurachterstand van een kwart miljoen euro aan Brainport Development, dat onderdak biedt aan technologiebedrijven op de High Tech Campus. iRex verlaat het huidige pand en zal zich elders in Eindhoven vestigen.

Volgens directeur Hans Brons van iRex richt het bedrijf zich alleen nog op e-readers voor de zakelijke markt. „De consumentenmarkt hebben we afgesloten. Die schoen past ons niet.” Wel kan IRX Innovations onderdelen voor andere spelers leveren. Het nieuwe bedrijf houdt 24 medewerkers in dienst. Volgens Brons blijft de belangrijkste e-readertechnologie in Nederlandse handen.