Boete GeenStijl voor film studente

Weblog GeenStijl moet een rechtenstudente een schadevergoeding betalen omdat de site vorig jaar een filmpje online zette waarin het meisje onder invloed van alcohol volgens haar beschamende uitspraken heeft gedaan. De hoogte van het bedrag moet nog worden vastgesteld.

Dat heeft de rechter onlangs bepaald. De studente, die op dat moment voorzitter was van een vereniging, zegt in het twee minuten durende filmpje: „Hé jongen, ik hoef helemaal niet te kotsen. Ik ben de voorzitter en jij moet mij majesteit noemen.” Ze zat op dat moment op een stoepje naast een plas braaksel.

Voordat weblog GeenStijl het filmpje vorige jaar oppikte, stond het op de website studententv.nl. De beelden, die in 2007 op internet werden gezet, kregen pas bekendheid toen GeenStijl het filmpje vorig jaar plaatste. Er verschenen op de site reacties waarin de rechtenstudente voor „achterlijke dronken hoer” en „zat  varken” werd uitgemaakt.

Daarop vroeg de studente aan GeenStijl het filmpje te verwijderen. GeenStijl gaf daar aanvankelijk gehoor aan, maar zette het weer online toen de studente liet weten de website ook te zullen aanklagen.

De rechtbank in Amsterdam stelde vorige maand vast dat GeenStijl onrechtmatig handelde door het filmpje twee keer op internet te zetten. In de uitspraak wordt een afweging gemaakt van de vrijheid van meningsuiting versus de aantasting op de persoonlijke levenssfeer van de studente.

„GeenStijl heeft weliswaar het recht ‘to shock, offend and disturb’, maar daaraan zijn grenzen”, aldus de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank vorige maand. „Die grenzen zijn hier overschreden.”

De advocaat van de studente eist 15.000 euro plus de vergoeding van de kosten van de procedure. Het uiteindelijke bedrag moet nog worden vastgesteld in een aparte procedure.

Volgens demissionair minister van Justitie Hirsch Ballin (Justitie, CDA) moet justitie meer mogelijkheden krijgen om op te treden tegen het lukraak plaatsen van beelden op internet. Zeker als de hoofdpersoon niet heeft ingestemd.

Dat blijkt uit een vorige week verschenen wetsvoorstel. Een speciaal team van officieren van justitie moet snel kunnen ingrijpen. Ze moeten volgens het voorstel de bevoegdheid krijgen om internetproviders te dwingen deze informatie te verwijderen

Commentaar: pagina 7