6 redenen om uit te gaan

Foto Jose Manuel Alorda
Foto Jose Manuel Alorda

1 clubavond

3Hoog; Zakt Door

Amsterdam: Club Air. Tijd: 23.00-04.00u. Entree: 5/9 euro. www.air.nl

3Hoog is de donderdagse clubavond in AIR waarbij house de basis vormt maar elk uitstapje mogelijk is. Deze maand zal 3Hoog AIR omtoveren tot een interactief spelletjesoord waar gedanst, gespeeld en geflirt mag worden. Line-up vanavond: Freddy Spool, Tettero, Riptide.

2 openluchtfilms

LFF Summer Special

Leiden: Pieterskerkplein. Van 5 t/m 7 aug. Aanvang: 22.00u. Gratis. www.leidsfilmfestival.nl

Het Leids Film Festival (LFF) brengt Italiaanse cinema naar het Pieterskerkplein. De LFF Summerspecial begint met Otto e Mezzo, een klassieker uit 1963 van ‘Il Maestro’ Federico Fellini. De film draait om regisseur Guido die inspiratie zoekt voor een nieuwe film. De andere twee films op het programma: Pranzo di Ferragosto (Gianni Di Gregorio, 2008) op vrijdag en Caos Calmo (Antonio Luigi Grimaldi, 2008) op zaterdag.

3 muziek

Jens Lekman

Amsterdam: Paradiso. Tijd: 20.30u. Entree: 15 euro, excl. lidmaatschap. www.paradiso.nl

De liedjes van de Zweedse singer-songwriter Jens Lekman (1981) variëren enorm in stijl. Hij legt het er graag dik bovenop met vette strijkpartijen, blazers, steeldrums of zelfs a capella. Met zijn debuutalbum When I Said I Wanted to Be Your Dog (2004) groeide hij uit tot ‘the darling of the global indie pop set’ (MySpace). Zijn laatste album, Night Falls Over Kortedala, verscheen in 2007.

4 schrijvers

Nightwriters Summersessions

Loosdrecht: Restaurant Porto. Tijd: 19.00u. www.nightwriters.nl

Bij Restaurant Porto aan de Loos-drechtse Plassen word je tijdens een drankje of een diner voorgelezen door een bekende schrijver of dichter. Vanavond: schrijfster Susan Smit en schrijver/dichter/theatermaker Jaap Robben. De laatste Nightwriters Summersession is op 2 september met als gast Ronald Giphart.

5 fotografie

Gay Pride: Label – No Label

Amsterdam: Galerie Eduard Planting. T/m 28 aug, wo-za 13.00-18.00u, tijdens Gay Pride tot 19.00u. Opening: vanmiddag 17.00-20.00u. www.eduardplanting.com

De expositie Label – No Label is geïnspireerd op de gewoonte van mensen om op bepaalde groepen een label te plakken. Soms is dat leuk, soms is dat beledigend en soms wordt zo’n label tot een geuzennaam. Te zien is spraakmakend werk van acht fotografen: José Manuel Alorda, Rohn Meijer, Diana Blok, Hans Withoos, Mirjam Brinkhof, Aernout Overbeeke, Gon Buurman en Sabrina van den Heuvel.

6 openluchtfilms

Film in de Achtertuin

Apeldoorn: Cultuurplein tussen Gigant en CODA. Tijd: 22.00u. Entree: 5/2,50 euro. www.gigant.nl

Gigant vertoont drie films buiten op een groot scherm. Vanavond: The Boat the Rocked (Richard Curtis, 2009), een muzikale komedie die zich afspeelt in 1966 en losjes is gebaseerd op de perikelen rondom de illegale Britse zeezender Radio Caroline. Verder draait morgen De helaasheid der dingen (Felix van Groeningen, 2009) en wordt zaterdag Pan’s Labyrinth (Guillermo del Toro, 2006) vertoond.