Yeslam, de halfbroer van Osama

Yeslam met zijn parfummerk

Heel vervelend: wil je net je eigen parfumlijn lanceren, verpest je broertje je plannen door het World Trade Center te vernietigen. Het overkwam Yeslam Bin Laden, halfbroer van Osama. Hij had Osama al in geen twintig jaar meer gezien, maar moest na 9/11 flink aan de slag met het zuiveren van de naam die hij nu eenmaal met zijn zes jaar jongere broer deelt. Yeslam was in april 2001 genaturaliseerd tot Zwitser, en de Zwitserse politie kwam na 11 september ongevraagd bij hem langs om doos na doos aan documenten met zich mee te nemen. Een link met Osama’s terreur is nooit gevonden.

Een link tussen de twee broers is er trouwens ook nooit echt geweest. Dat de broers dezelfde vader delen zegt niet zoveel: vader Mohammed Bin Laden kreeg liefst 52 à 54 kinderen, bij zeker tien verschillende vrouwen. Mohammed stond aan het hoofd van het grootste en machtigste bouwbedrijf in Saoedi-Arabië, dat nu de Saudi Binladin Group heet.

Yeslam ging naar school en universiteit in het buitenland (Libanon, Zweden, Groot-Brittannië, VS) en trouwde een Zwitserse vrouw met wie hij drie dochters kreeg. Midden jaren zeventig verkaste Yeslam met zijn gezin naar Saoedi-Arabië, waar hij erin slaagde de Bin Laden Corporation uit te bouwen tot een modern, gesmeerd lopend bedrijf.

Osama, opgegroeid als wahabiet in Saoedi-Arabië, was inmiddels twintig jaar oud. Hij werd steeds strenger in de leer, aldus Yeslam. „De enige herinnering die ik heb is dat hij geen muziek wilde in huis. Muziek moest uit. Het was niet ‘ethisch’ ”.

Na de inval van de Sovjet-Unie in Afghanistan in 1979 verliet Osama Saoedi-Arabië om zijn Afghaanse moslimbroeders te steunen. Plots werd Osama een familieheld: alle Bin Ladens steunden de Afghaanse strijd tegen de goddeloze Russen. Ook Yeslam stuurde kleding en geld naar Afghanistan.

Maar, zoals bekend, Osama radicaliseerde nogal, en begin jaren negentig verbraken de Bin Ladens naar eigen zeggen het contact met Osama.

Terwijl Osama steeds antiwesterser werd, zette Yeslam een Zwitserse investeringsmaatschappij op. De schatrijke Yeslam werd nog schatrijker.

De aanslagen van 11 september stuurden zijn zakenplannen in de war, en voor de zekerheid heeft Yeslam zijn achternaam als merknaam laten registeren zodat niemand die kan misbruiken. Broederlijke gevoelens naar Osama zegt hij niet meer te hebben: „Het is een naam in de krant geworden”, aldus Yeslam in een interview met Time.

Hoe dan ook, zijn parfum is inmiddels op de markt. Yeslam, for him and for her. Hij ruikt, naar het schijnt, erg lekker.

    • Ingmar Vriesema