Weg open voor bouw moskee Ground Zero

De omstreden bouw van een moskee bij Ground Zero in New York kan doorgaan, nu het bestaande gebouw op die locatie niet de status van monument krijgt en gesloopt kan worden. De discussie over de bouw bij de plek van de aanslagen van 11 september 2001 houdt aan.

De monumentencommissie van New York wees de monumentale status voor het huidige gebouw in Italiaanse stijl uit 1857 gisteren unaniem af. De commissie oordeelde dat het pand geen grote historische waarde heeft.

Critici hoopten de bouw te kunnen blokkeren als het pand een monument zou worden. Zij zeiden dat het pand moest worden beschermd, onder meer met het argument dat het is geraakt door stukken van de twee vliegtuigen die de terroristen op 11 september 2001 in het World Trade Center vlogen.

De moskee is onderdeel van een islamitisch cultureel centrum dat volgens plan twee blokken ten noorden van Ground Zero wordt gebouwd. Het zogenoemde Cordoba Huis, met dertien verdiepingen, moet plaats bieden aan onder meer een gebedsruimte en een auditorium voor ongeveer vijfhonderd man.

Prominente Republikeinen zoals voormalig vicepresidentskandidaat Sarah Palin en oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich vinden het project beledigend voor de 2.750 slachtoffers en hun nabestaanden. Ook de Anti-Defamation League, een invloedrijke joodse burgerrechtenorganisatie, keerde zich onlangs tegen de bouw.

Imam Feisal Abdul Rauf, die het project leidt, heeft de aanslagen van 11 september publiekelijk veroordeeld. De eigenaar van de grond, Sharif El-Gamal, heeft bezworen dat de kosten van 100 miljoen dollar (76 miljoen euro) niet van fundamentalistische geldschieters komen.

In een emotioneel betoog voor de bouw van de moskee zei de burgemeester van New York, Michael Bloomberg, gisteren dat de Amerikanen hun waarden zouden verloochenen „als we moslims anders behandelen dan anderen”. Dat zou in strijd zijn met de waarden waarvoor de reddingwerkers destijds zijn omgekomen. (AP, Reuters)