Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de inzet van het ‘streetteam respect2love’ op het Kwakoe Festival door de vereniging tot integratie van homoseksualiteit COC, die probeert met de inzet van teams bij multiculturele festivals de acceptatie van homoseksualiteit onder allochtonen te verhogen. Ook aandacht voor het boerkaverbod, waarom in steeds meer Europese landen wordt gevraagd. Zowel in België als in Frankrijk lijkt zo’n verbod op gezichtsbedekkende kleding dichterbij te komen. Inmiddels gaan in Spanje soortgelijke stemmen op. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Eerste deel van een tweedelige reportage over voormalige warlords in Liberia. Vanaf 1980 was het West-Afrikaanse land het domein van wrede dictators, staatsgrepen en burgeroorlogen, inclusief gedrogeerde kindsoldaten en kannibalisme. Een VN-vredesmacht zorgt er momenteel voor een betrekkelijke rust, maar verlaat waarschijnlijk volgend jaar het land. Wat zijn de ex-warlords als ‘generaal Bin Laden’, ‘generaal Rambo’ en ‘generaal Butt Naked’ van plan als de VN vertrekt? Vrijdag deel 2. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova/ Den Haag vandaag. Aandacht voor de ontwikkelingen bij de kabinetsformatie met in de studio commentaar van Femke Halsema, fractievoorzitter van GroenLinks. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

Villa Vanthilt. Live zomertalkshow met Marcel Vanthilt. Met als gasten demissionair minister van Landsverdediging Pieter De Crem over het Belgische leger, een vooruitblik op een nieuwe Vlaamse tv-komediereeks met Tine Embrechts en Karlijn Sileghem, de beste Belgische drummer, Michael Schack, en een muziekoptreden van Absynthe Minded. Eén, 21.45-22.35u.

On air. Rechtstreeks opgenomen praatshow vanuit Lounge 2 op Schiphol, met Harm Edens als presentator. Radio-dj Gerard Ekdom vertelt over zijn afscheid van Arbeidsvitaminen, met 64 jaar het langstlopende radioprogramma van de wereld. Het programma verhuist naar Radio 5. Clemence Ross, de nieuwe voorzitter van De Graafschap is de eerste vrouw op zo’n positie bij een eredivisieclub. Zij vertelt over de financiële situatie van de club. De Antwerpse actrice en zangeres Evi de Jean vertelt over haar werkbezoek aan de Gazastrook. Ned.3, 22.00-22.45.

informatief

Terzake: Kazachstan, warme regen. Veertig jaar lang waren naar schatting 1.600.000 mensen diep in de Kazachse steppe blootgesteld aan de atoomproeven. De immense witte paddenstoelen, hoog in de lucht, waren voor de inwoners van de streek rond de testsite van Semipalatinsk een attractie. In het ziekenhuis van dokter Shakantayev sterven tegenwoordig elke dag patiënten aan stralingsziekte. Een reportage over de genetische erfenis van de voormalige Sovjet-Unie en de Koude Oorlog. Eén, 20.00-20.45u.

Spraakmakende zaken. Uitzending over het toenemende geweld tegen homoseksuelen met onder anderen Hans van Gemmert en Ton Daalhuizen. Zij kwamen in het nieuws omdat ze als homostel werden weggepest uit de Utrechtse Vinexwijk Leidsche Rijn, door wisselende groepjes allochtone jongens. Meteen na de eerste pestactie deden Van Gemmert en Daalhuizen aangifte bij de politie. Zij deden dat nog acht keer, vrijwel steeds tevergeefs, want de politie deed niets. Zij vond dat het homostel de pesterijen moest negeren. Met verder Ellie Lust, woordvoerder van de Amsterdamse politie en voorzitter van het Team Roze in Blauw, Laurens Buijs, socioloog en Frank van Dalen, organisator van de Gay Pride. Presentatie Paul Rosenmöller. Ned.2, 21.20-22.00u.

The secret tourist. Consumentenprogramma waarin Britse toeristen worden gewaarschuwd voor buitenlandse oplichtingstrucs. BBC 1, 22.00-23.00u.

VPRO’s Import: Jerusalem is proud to present. Documentaire over de Pride Parade in Jeruzalem in 2006 die tot grote religieuze spanningen leidde. De anders zo verdeelde joden, moslims en christenen gingen samen tekeer tegen de ‘ontheiliging’ van de stad door homo’s. Ned.2, 23.35-0.57u.

Documentaire

The Normans. Eerste deel van een driedelige serie waarin de historicus Robert Bartlett onderzoekt hoe de Noormannen van een plunderend zootje ongeregeld veranderden in een goed georganiseerde gevechtsmachine die in 1066 de Angelsaksische aristocratie versloeg en en Engeland veroverde. BBC 2, 22.00-23.00u.

Marilyn, the last sessions. Portret van filmster Marilyn Monroe met speciale aandacht voor haar relatie met de flamboyante psychiater Ralph Greenson. Greenson was ook pyschiater van mensen als Tony Curtis, Frank Sinatra en Vivien Leigh. Marilyn had hem gevraagd om weer orde in haar leven te brengen: om haar te helpen opstaan, acteren, liefhebben en in leven te blijven. Omdat hij haar op 5 augustus 1962 als eerste aantrof na haar dood, werd hij er door sommigen van verdacht daar iets mee te maken te hebben. Canvas, 23.20-0.55u.

sport

NOS UEFA Champions League. Rechtstreeks verslag van de kwalificatiewedstrijd tussen PAOK Saloniki en Ajax, met voorbeschouwing, analyse en een nabeschouwing. Ned.3, 20.25-22.55u.