Toeristloze winkel mag toch elke zondag open

Winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam mag elke zondag open zijn. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat bepaald in een hoger beroep dat was aangespannen door een groep winkeliers tegen een eerdere uitspraak in kort geding van de rechtbank in Rotterdam.

Advocaat Thomas van Vugt liet woensdag namens de winkeliers weten dat ze overwegen in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

De groep winkeliers wil dat de zondagsopening beperkt blijft tot de gebruikelijke twaalf per jaar. Door Alexandrium en de omgeving in deelgemeente Prins Alexander aan te merken als toeristisch gebied maakte de gemeente de permanente zondagsopening mogelijk. De protesterende winkeliers vinden het gebied niet toeristisch en vinden dat de gemeente een oneigenlijk argument hanteert. Het gerechtshof oordeelde echter dat Rotterdam dat op basis van de Winkeltijdenwet wel mag doen.

Sommige winkeliers zijn tegen wegens hun geloofsovertuiging, anderen vinden zes dagen werken voldoende. Volgens Van Vugt is het voor het eerst dat een hof oordeelt dat gemeenten op grond van de wet de zondagsopening niet hoeven te beperken tot het toeristisch gebied. „Dat betekent dat de tekst van de toerismebepaling niet deugt.” Van Vugt vindt dat de politiek zich over de Winkeltijdenwet moet buigen. (ANP)