Sport kort

Hockeyers blameren zich met nederlaag tegen Nieuw-Zeeland

Mönchengladbach. De Nederlandse hockeyers hebben gisteren hun derde wedstrijd op het toernooi om de Champions Trophy verrassend verloren. Nieuw-Zeeland, een klein hockeyland, was in Mönchengladbach met 3-1 te sterk voor de ploeg van bondscoach Paul van Ass. Nederland had zaterdag de openingswedstrijd nog met 5-2 gewonnen van Spanje, een dag later verloor de ploeg met 6-3 van Australië. Na de tweede nederlaag lijkt de finale alleen nog in theorie haalbaar. Nederland speelt donderdag tegen Engeland, zaterdag is Duitsland de laatste tegenstander in de groepsfase. Zondag staat de finale op het programma. De overwinning op Nederland betekent de eerste zege sinds 32 jaar voor de ‘Black Sticks’ tijdens de Champions Trophy. Nieuw-Zeeland won in 1978 voor het laatst, van Spanje. (ANP)

Verzet politici België tegen WK-eisen FIFA

BRUSSEL. Politieke partijen in België hebben bezwaar tegen de voorwaarden die de wereldvoetbalbond FIFA stelt voor de organisatie van het WK voetbal in 2018 door Nederland en België. De FIFA wil onder meer vrijgesteld worden van belastingen en eist een voorkeursbehandeling voor sponsors van het toernooi. Onder meer de sociaal-democratische SP.A en de groenen in België vinden dat niet door de beugel kunnen, hebben ze gisteren in Vlaamse media laten weten. Zeker in deze tijd van economische crisis en overheidsbezuinigingen is het ondenkbaar dat „internationale holdings zoals de FIFA belastingvrijstelling kunnen genieten op de miljardenwinsten die hier gerealiseerd worden”, zegt SP.A-senator Bert Anciaux. De partijen willen dat het zogeheten bidbook, dat België en Nederland bij de FIFA hebben ingediend, in het parlement wordt besproken. De demissionaire regering-Leterme keurde de voorstellen eerder al goed, maar dat fiat is volgens Anciaux „van nul en generlei waarde” zonder parlementaire goedkeuring. Ook politieke partijen in Nederland vragen zich af welke eisen de voetbalbond zoal stelt. Enkele weken geleden hebben ze daarover vragen gesteld aan demissionair minister Ab Klink (Sport). (ANP)

Tourwinnaar tekent bij wielerploeg Riis

KOPENHAGEN. Alberto Contador rijdt vanaf komend seizoen bij de ploeg van Bjarne Riis. Dat maakte de Deense ploegmanager gisteren bekend. De Spaanse winnaar van de Tour de France heeft een contract voor twee jaar getekend bij Riis Cycling. De 27-jarige Contador stapt over van Astana, waar hij de afgelopen drie jaar voor reed. De Luxemburgse broers Andy en Frank Schleck zijn nu de grote mannen bij de formatie van Riis. Zij hebben vorige week hun vertrek aangekondigd bij het team. In de afgelopen Ronde van Frankrijk was de ploeg van Riis juist de grootste concurrent voor Contador. De Spanjaard was vooral in een strijd verwikkeld met Andy Schleck. Contador nam de gele trui over van de Luxemburger toen hij in de aanval ging nadat Schleck was getroffen door materiaalpech. Het lukte Schleck daarna niet meer de trui terug te pakken. Tijdens de bijeenkomst werd ook bekend dat Saxo Bank toch doorgaat als co-sponsor van de ploeg. De bank maakte eerder bekend te stoppen. (ANP)

Ferrari 8 september voor motorsportraad

PARIJS. De Formule 1-renstal van Ferrari moet op 8 september in Parijs voor de motorsportraad van de internationale automobielfederatie FIA verschijnen, om zich te verantwoorden voor de teamorder in de Grote Prijs van Duitsland vorige week zondag. Ferrari gaf zijn coureur Felipe Massa, op dat moment koploper, opdracht teamgenoot Fernando Alonso te laten passeren. De Spanjaard won daarna de race. Stalorders die de uitslag van de race beïnvloeden zijn verboden. Ferrari kreeg al een boete van 100.000 dollar (circa 78.000 euro), vooruitlopend op een eventuele sanctie van de motorsportraad. (ANP)

El Ahmadi weer in Marokkaanse selectie

ROTTERDAM. Karim El Ahmadi is weer opgenomen in de selectie van het Marokkaanse elftal. Bondscoach Eric Gerets heeft de Feyenoorder opgeroepen voor het oefenduel tegen Guinee, op 11 augustus. El Ahmadi speelde vorig jaar voor het laatst voor Marokko, tegen Kameroen. (ANP)