Solar cooker

Milieuvriendelijk, energiebesparend, goedkoop en ver-bijs-te-rend stoer: de solar cooker. Verhit je eten of drinken met slechts de kracht van de zon. Perfect voor je shoestring-vakantie in Namibië. Nog stoerder ben je als je hem zelf maakt. Van een paraplu. Vanzelfsprekend.

Benodigdheden voor een solar cooker:

een paraplu

aluminiumfolie

lijm

touw

een blikje, potje of pannetje

tentstokken, of gewone stokken

Klap de paraplu open en gebruik de lijm om de binnenzijde van de paraplu met aluminiumfolie te beplakken. Let op: de matte foliekant is de lijmkant. Als je hem netjes beplakt, kun je je parabolische zonnereflector (formerly known as paraplu) nog bijna helemaal inklappen. Perfect voor in je rugzak. De steel zit straks een beetje in de weg. Die kun je afzagen. Zorg er wel voor dat de uitgeklapte paraplu nog uit zichzelf open kan blijven staan. Gebruik indien nodig een elastiekje om hem ingeklapt te vervoeren.

Zet je uitgeklapte reflector op de grond, met het midden zo goed mogelijk gericht op de zon. Nu is het zaak het punt te vinden waar de brandende zonnestralen door de parabool samengebracht worden, daar is het namelijk loeiheet. Die plek kun je berekenen: deel de kwadraat van de straal door viermaal de diepte van je alu-parabool. Komt je keuze voor wiskunde in je eindexamenpakket toch nog van pas. De uitkomst van deze formule beschrijft de afstand loodrecht boven het diepste punt van je paraplu. Helaas gaat deze formule pas volledig op met een perfect beplakte, perfect conische en perfect geplaatste paraplu. En alleen om 12 uur ’s middags, op de evenaar. Onder alle andere omstandigheden moet je jezelf een beetje helpen door met je hand de juiste plek te zoeken. Hot marks the spot. Het te verwarmen voedsel moet precies op deze plek terechtkomen.

Bouw van drie tentstokken een forse piramide. Verstevig deze indien nodig met wat touw. Zet de piramide over de zonnereflector en hang met een touwtje je te verwarmen blikje of pannetje precies in de zojuist ontdekte hotspot. Hoe donkerder je pannetje, des te groter het absorptievermogen. Een simpele truc is om hem te beroeten met een aansteker.

De solar cooker zal nu de inhoud van je potje of pannetje verhitten. Als je een uitgebreide viergangenmaaltijd wilt bereiden, moet je niet vergeten je kookparaplu op de draaiende zon gericht te houden om de hotspot op z’n plek te houden. Dit apparaat werkt niet alleen in Namibië, maar ook gewoon in Nederland. Wel zorgen dat het zomer is en de Buienradar in de gaten houden.

Meneer Wateetons

Janneke is tot 16 augustus met vakantie. Meneer Wateetons, maker van het kookblog wateetons.com en auteur van Handboek voor de Vinex-jager, vervangt haar twee weken.