Patiënten steunen hun geschorste huisarts

„Wat de media [zeggen] over onze dokter Bonnet is niet allemaal waar. Zonder hem lag ik nou onder de groene zoden.” Ondertekend door J.F. Wittenberg. En: „Toen we u nodig hadden, was u er. [...] Ik ben vol lof over uw handelen.” Ondertekend door Bea Tünnissen. Het zijn twee van de tachtig reacties op de website dokterbonnetsteunbetuigingen.nl.

Patiënten uit het Noord-Brabantse Veghel brachten de website gisteren in de lucht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg droeg hun huisarts afgelopen vrijdag op zijn werkzaamheden met onmiddellijke ingang te staken. Hij zou een „ernstig gevaar voor zijn patiënten” vormen. Zo’n bevel was in Nederland al jaren niet meer gegeven.

De praktijk van huisarts Bonnet was vies, volgens de inspectie. Instrumenten werden niet afdoende gesteriliseerd. De dokter had geen spullen in huis om zijn handen goed te wassen. Hij deed te weinig om bloedcontact met patiënten te voorkomen.

De inspecteurs vonden het bovendien gevaarlijk dat een adequate spoedlijn ontbrak, dat de assistente niet gediplomeerd was terwijl zij wel medische handelingen verrichtte en dat er in de dokterstas vrijwel alleen medicijnen zaten die al jaren over datum waren.

De arts mag pas weer aan het werk als de inspectie heeft vastgesteld dat de situatie voldoende verbeterd is. De steunbetuigingen van patiënten veranderen hier niets aan. Een woordvoerder: „Uit de reacties blijkt dat de patiënten van dokter Bonnet zeker geen aandacht tekortkwamen. Dat pleit voor hem. Maar een schone praktijk, hygiëne, is ook heel wezenlijk.”

Bonnet is onbereikbaar voor commentaar. Op de deur van zijn praktijk hangt wel een briefje aan zijn patiënten. Er staat op: „Met ondersteuning van jullie is het toch mogelijk de praktijk verder te voeren, dus reageer massaal!”